„Chceme ukázat, jak může vypadat moderní školská budova, ale díky tomu, že jsme zde umístili novou gymnaziální třídu, ukazuje i to, jak by pražské střední školství mohlo vypadat strukturou,“ uvedl radní Prahy Vít Šimral (Piráti). Dodal, že menší podobné budovy město buduje i v nedaleké Střední odborné škole Jarov.

Projekt rekonstrukce zpracovala firma Ecoten. Při opravách byla budova ze 70. let odstrojena až na skelet a získala nový plášť, fasády a kompletní interiéry a technické zázemí. Majitel firmy Ecoten Jiří Tencar jako unikátní zmínil především plášť, který je prakticky celý vyrobený ze dřeva a má tak velmi nízkou uhlíkovou stopu. „Vymysleli ho kolegové na ČVUT a zde byl použit poprvé,“ řekl.

Jako druhý unikátní prvek Tencar vyzdvihnul systém řízení spotřeby elektřiny. Na střeše školy je rozsáhlá fotovoltaika a v budově je velkokapacitní baterie pro ukládání elektřiny. Kromě toho je objekt napojen na distribuční soustavu a disponuje systémem, který den dopředu s ohledem na předpověď počasí stanovuje algoritmus pro nakládání s elektřinou.

„Prakticky to znamená, že máme-li nadbytek energie, prodáváme ji ve dvou denních špičkách, kdy je úplně nejdražší. Naopak v zimě nejsme soběstační, tak si ji nakoupíme v noci, kdy je předpoklad, že bude úplně nejlevnější, a pak jsme odříznutí od sítě,“ vysvětlil. Vytápění školy zajišťuje tepelné čerpadlo.

Unikátní vybavení

Z pohledu žáků a učitelů zmínil Tencar zejména řízení prostředí v učebnách, což vyzdvihl také ředitel školy. „Před vstupem žáků do třídy se vymění vzduch, nastaví žaluzie, hlídáme tepelné poměry, poměry oxidu uhličitého, světelné poměry,“ řekl Ležal. Pro žáky je k dispozici také atrium, workoutové hřiště, ping-pongový stůl, ruské kuželky a další volnočasové aktivity. Kromě jídelny je v areálu i kavárna. Ležal dodal, že kromě zmíněné jedné gymnaziální třídy škola letos otevřela obory mechanik elektrotechnik a chemik operátor.

Fotogalerie
19 fotografií