Letošní rok se nese ve znamení krizí. Jen, co dobíhala koronavirová vlna, vypukla válka na Ukrajině, která ještě umocnila růst cen energií. Spustila vlnu sankcí proti Rusku a snahy Evropy, a tedy i České republiky, stát se na Putinovi energeticky nezávislými. Rusové zase utahují kohoutek plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream, a to až na současnou pětinu jeho kapacity. 

Ministerstvo průmyslu připravuje vyhlášku, aby se veřejné budovy v případě nedostatku paliva v teplárnách vytápěly na nižší teplotu. V případě větší eskalace konfliktu na Ukrajině se v kuchyních a jídelnách bude topit  jen na 18 stupňů, v koupelnách z orientačních 24 na 19 stupňů. Ještě donedávna však spousta pražských hospod a restaurací, zejména v centru Prahy, například na Staroměstském náměstí, vytápěly své předzahrádky různými venkovními topidly na plyn či elektriku.

Konec vytápěných předzahrádek?

Praha tento rok uzavřela s restauratéry smlouvy s přísnějšími pravidly týkající se předzahrádek. V manuálu se píše, že tu nesmí být umístěno žádné další vybavení (výčepní a chladicí pulty, grily, pokladny, reproduktory, televizní obrazovky, koberce a podobně - venovní topiče se počítají také), pokud není v nájemní smlouvě výslovně uvedeno jinak. Nicméně skutečnost, že rostou ceny energií, se stala posledním hřebíčkem do rakve pro venkovní topidla nebo elektrické grily.  

„Pravidla provedení restauračních zahrádek v památkově chráněných územích Prahy řeší mimo jiné i zimní provoz zahrádek, kde je uvedeno, že tepelná sálající zařízení lze umístit pouze po předchozím schválení odborem památkové péče MHMP a je-li povolení pro umístění sálajících zařízení explicitně povoleno v nájemní smlouvě,“ potvrzuje Blesku Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí magistrátu. Pokud se nějaká restaurace rozhodne pravidla nerespektovat, čeká ji „mastná“ pokuta.  

Nemá cenu riskovat

Na dodržování pravidel dohlíží kontroly, které mohou hříšníky pokutovat. Provádí je výhradně příslušné městské části a dále Technická správa komunikací hl. m. Prahy jako správce komunikací v hlavním městě. „Pražský magistrát ve své působnosti dohlíží na dodržování podmínek tržního řádu, konkrétně dodržování provozní doby, zda ze zahrádky vlastníci nedělají tržní místo, to znamená, že  neprobíhá prodej ze zahrádky na ulici, a podobně,“ sděluje tiskový mluvčí.

Ze strany TSK probíhají namátkové kontroly jednotlivých provozoven. Dalším důvodem ke kontrole je upozornění na nedostatky či porušení pravidel ze strany městských částí nebo občanů. „V první řadě se při zjištění nedostatků zasílá výzva k okamžitému odstranění nedostatků. V případě, že nedostatky nejsou odstraněny, přichází smluvní pokuta, která vyplývá ze smlouvy," dodává Tadeáš Provazník. 

„Žádné úlevy nájemcům restauračních předzahrádek ze strany MHMP vzhledem ke zvyšujícím se cenám energií v tuto chvíli projednány nebyly,“ dodává Tadeáš Provazník. Blesk se vypravil na Staroměstské náměstí. Ani jedna z osmi restaurací nepoužívala venkovní topiče a to bylo deštivé studené počasí. I když je možnost výjimky uvedené ve smlouvě, v souvislosti s energetickou krizí zřejmě topidlům definitivně odzvonilo.  

Video
Video se připravuje ...

Proč stále rostou ceny energií? Videohub

Fotogalerie
10 fotografií