Pachtův palác se začal stavět roku 1628, ale dnešní podobu mu vtiskl až bohatý hrabě Pachta v roce 1770. Jenomže ho v 19. století zakryl Jiráskův dům, nesoucí jméno významného českého neurochirurga, nikoliv spisovatele. V domě bydlel s manželkou a staral se v nemocnici o popáleného Jana Palacha. „Naprostá většina Pražanů nemá tušení, že taková historická budova vůbec existuje,“ sděluje Blesku jeden z manažerů hotelu. 

Virtuos plus svůdník

Je známo, že v Pachtově paláci přebýval nějaký čas i sám Wolfgang Amadeus Mozart. „Pravidelně se tu setkával s Casanovou, který ve svých memoárech píše, že se budil pohledem na opalující se baronku Pachtovou na balkóně,“ vypráví manažer. Tato historka se původně vyprávěla o všech pěti pražských Pachtových palácích, jelikož měl baron pět synů. Ale palác na nábřeží má jako jediný z nich balkón na nádvoří. 

Během jednoho ze svých pobytů v Praze byl Mozart hrabětem na čtyři až pět hodin symbolicky „uvězněn“ v jediném pokoji s pianinem. Skladatel mu dříve slíbil, že pro něho zkomponuje několik tanců. Mozart, zanechán v místnosti jen s inkoustem a několika listy papíru, zde složil svých Šest německých tanců, kterými se vykoupil. I v budoucnu při svých návštěvách Prahy pobýval hudební skladatel často ve svém oblíbeném pokoji v Pachtově paláci.

Další významní hosté

Mimo jiné zde přebýval také Richard Wagner, který „byl učitelem obou dcer barona Pachty,“ dodává zaměstnanec hotelu. Mimo něj se v budově ubytoval i hudební skladatel Ludwig van Beethoven. Půl roku bydlel v paláci také Alfons Mucha s manželkou. Velkou výhodou je poloha na břehu Vltavy. Významným osobnostem se tak naskytl výhled na Pražský hrad, Karlův most i vodu.  

Havlův kutloch

Pachtův palác sousedí s Divadlem Na Zábradlí. V přízemní místnosti budovy se nacházela kulisárna, ve které v sedmdesátých letech tvořil Václav Havel své hry. Majitel hotelu se s prezidentem přátelil, dokonce se podílel na financování jeho filmu Odcházení. V malé místnosti měl Havel natažený závěs a stůl, u kterého se „schovával“ před lidmi.

Pachtův palác dnes

Už od poloviny 18. století pořádal hrabě Pachta v paláci rozličné koncerty klasické hudby pro svou rodinu i pražskou šlechtu. Měl i vlastní orchestr. Ve stejném duchu se nese i současný provoz budovy, která spadá pod hotel The Mozart Prague. Uvnitř jsou na chodbách i v pokojích rozeseté v naprosté většině originální malby a sochy českých i zahraničních umělců. V paláci se též pořádají různé výstavy, koncerty a debaty s výtvarníky. „Chtěli bychom budově vrátit glanc kulturního místa pro Pražany,“ dodává manažer. 

Na první pohled by se mohlo zdát, že se dovnitř dostane normální „smrtelník“ pouze jako hotelový host, ale hotelová restaurace a kavárna je otevřená i pro širokou veřejnost. Případně si může pronajmout soukromé prostory v nitru paláce. Například obrovské prezidentské apartmá hostilo minulý týden velkou konferenci známých nejen francouzských kosmetických značek, například Nuxe, Novexpert či dekorativní kosmetiku Physicians Formula, které si může zákazník vyzkoušet ve vybraných lékárnách nejen v Praze.   

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Odcházení Bontonfilm

Fotogalerie
12 fotografií