Volby do obecních zastupitelstev nadejdou na podzim letošního roku. A mnohé strany a uskupení už začíná „zbrojit“. Vznikají už i také předvolební koalice. Mnohde kopírují sněmovní model, jinde jdou proti proudu – třeba v Prahách 8 a 3 „pokračuje“ ustálený model TOP 09 a STAN. To Praha 4, „bašta“ předsedy pražské ODS Marka Bendy, spadá do první kolonky. 25. dubna zde ODS podepsala memorandum s TOP 09.

»Kultivovaná pravice«

„Zcela zjevně se ukázalo, že pražští voliči si přejí spolupráci slušné a kultivované pravice, proto i na Praze 4 navazujeme společnou koalicí ODS a TOP 09,“ uvedl k tomu Marek Benda. „Voliči v Praze ve sněmovních volbách dali jasně najevo, že chtějí pravicová řešení,“ potvrzuje jeho slova Filip Vácha (TOP 09), který je zastupitelem Prahy 4.

Do čela společné kandidátky se přitom postaví Ondřej Kubín (ODS) – rovněž stávající zastupitel Prahy 4. „Těším se na další společnou spolupráci a po skvělém výsledku koalice Spolu věříme v silný mandát. Prahu 4 čeká nelehké období spojené s rekonstrukcí Barrandovského mostu a dopravní omezení ve vazbě na výstavbu metra D. Zároveň chceme Prahu 4 rozvíjet v moderní a přívětivé místo pro život", nastínil aspirant na starostu.

(Skoro) SPOLU

Jak ODS, tak i TOPka se odvolávají na úspěch ve sněmovních volbách v roce 2021. Tehdy je ovšem doplnili lidovci. Ti v Praze 4 už v únoru avizovali, že do podobného svazku nevstoupí. Spolupráci uzavřeli se STAN. Lídrem kandidátky bude Lukáš Zicha (STAN), jenž v zastupitelstvu zasedá od roku 2018.

„K našim základním tématům, jako jsou dostupné bydlení, digitalizace úřadu, moderní školství, živá kultura, perfektní správa městské zeleně a životního prostředí vůbec, doplní naši koaliční partneři odborníky pro rodinnou a sociální politiku,“ nechal se slyšet Zicha. „Naše volební spolupráce se STAN je logickým pokračováním práce v zastupitelstvu a také logickým vyústěním programové blízkosti a v neposlední řadě i osobní důvěry mezi členy obou stran,“ doplnil pražský předseda KDU-ČSL Tomáš Kaplan.

Jak je to jinde?

Předvolební koalice rostou po Praze jako houby po dešti. V Praze 1 už s předstihem avizovali spolupráci Lidovci, STAN a uskupení My, co tady žijeme. V Praze 3 pro změnu odsouhlasili pokračování STAN a TOP 09 spolu s uskupením Žižkov (nejen) sobě. Bez Žižkováků jsou na tom na vlas stejně i v Praze 8. Tam dokonce vznikla i druhá koalice – Praha Sobě a 8žije. Naopak podobně jako v Praze se 4 se vydali občanští demokraté s Topkou v Praze 10.

Video
Video se připravuje ...

Studio 17.listopad: Marek Benda redakce Blesk

Fotogalerie
8 fotografií