Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Nebezpečný krok, který ohrožuje životy Evropanů.“ Rektoři vysokých škol o ruské invazi

Aktualizováno -
24. února 2022
12:04
Autor: ČTK - 
24. února 2022
09:55

Vedení Univerzity Karlovy důrazně odsoudilo čtvrteční útok Ruska na Ukrajinu. Podle rektorky školy Mileny Králíčkové jde o velmi nebezpečný krok, který ohrožuje životy obyvatel Evropy. Vyzvala akademiky v celé ČR, aby podpořili svobodnou společnost. O prohlášení vedení školy informovala Vlasta Helekalová z odboru vnějších vztahů UK. Podle rektora Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Vojtěcha Petráčka připomínají argumenty Ruska pro vpád na Ukrajinu dobu odtržení Sudet od Československa v roce 1938 a invazi vojska Varšavské smlouvy v roce 1968. Podle vedení České zemědělské univerzity v Praze vysoké školy v ČR jednají o formě podpory ukrajinským studentům a akademickým pracovníkům.

„Jako rektorka společně s vedením Univerzity Karlovy důrazně odsuzuji jakoukoliv formu agrese, zvláště takové, jakou právě teď podniká putinovské Rusko. Jde o nesmírně nebezpečný krok, který ohrožuje životy obyvatel Evropy - včetně mnoha kolegyň, kolegů, studentek a studentů. Jde o krok, který vrací svět zpátky,“ uvedla Králíčková.

Podle ní se tak opět ukazuje, jak je důležité studium, kritické myšlení, pochopení historie i přítomnosti. „Vyzývám akademiky nejen naší univerzity, ale i další, aby důrazně podpořili svobodnou a demokratickou společnost, a řekli válečné agresi jasné ne,“ dodala.

Také podle rektora ČVUT nelze dopustit, aby jeden stát vynucoval kroky druhé země násilím, nátlakem či diktátem. „Argumenty o bytostných potřebách menšiny a jejich ochraně a řada neověřených tvrzení proti Ukrajině velmi připomínají historické paralely z doby odtržení Sudet od České republiky, pozvání armád nelegitimní skupinou osob u nás připomíná srpnovou invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968,“ uvedl ve svém stanovisku. „Jako by se metoda násilného zabrání během desetiletí neměnila - i propaganda provázející kroky Ruska je podobná těm minulým,“ uvedl. Dodal, že neověřené propagandě není možné důvěřovat. ČVUT podle něj bude pomáhat triky dezinformátorů objasňovat.

Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Ukrajinská pohraniční stráž poté uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

Dialog a diplomacie

Odsuzující vyjádření k útoku Ruské federace na Ukrajinu vydalo i vedení České zemědělské univerzity (ČZU). „ČZU je přesvědčena, že sporné otázky mezi svrchovanými státy musí být řešení cestou dialogu, jednání a diplomacie, nikoliv cestou dezinformací, demonstrace síly a vojenské agrese. Právě prvně zmíněné řešení je v souladu s hodnotami lidství a tvoří i základ fungování univerzit,“ uvedla škola na svém webu.

Na ČZU podle vedení školy studují lidé ze 115 zemí světa, z nich řada z Ukrajiny i Ruska. „ČZU je připravena adresně pomoci studentům a akademikům, kteří bez vlastního přičinění budou vývojem postiženi,“ stojí v prohlášení školy. Univerzita podle něj také bude usilovat o další rozvoj spolupráce s univerzitami na Ukrajině. O přesné formě spolupráce s ukrajinskými univerzitami a formě podpory studentů a akademiků zasažených konfliktem nyní vysoké školy jednají, dodala ČZU.

Video  První rektorka UK: O tom, proč univerzita potřebuje ombudsmana a v čem vědci během pandemie selhali  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa