Strážníci procházeli 16. února kolem páté odpoledne Černošicemi nedaleko Prahy, když si všimli rodiny s dítětem, která stála u kolejiště. Když dorazili blíž, viděli, že má v kolejišti středně velký pes zaklíněnou packu. „Rodině pomáhal muž, kterému se nedařilo nohu vyprostit. Další muž s malým dítětem v tu dobu volal na linku 112 se žádostí o případné zastavení vlakového spojení ve směru z Mokropes do Černošic,“ popsal šéf černošických strážníků Otmar Klimsza.

Jeden ze strážníků se hned snažil dovolat výpravčímu, aby provoz na trati zastavil, další se mezitím pokoušel pejskovu tlapku vyprostit. Vtom začala na přejezdu blikat výstražná světla, která napovídala, že se blíží vlak! „Strážíkovi se podařilo po centimetrech posouvat zadní nohu psa směrem k menší prohlubni vzdálené cca 30 centimetrů od místa zaseknuté zadní packy v kolejišti. Jakmile se dostala noha k této prohlubni, bylo možné ji vyndat a pes tak byl schopen z prostoru kolejí odejít,“ popsal Klimsza.

Podařilo se mu to za pět dvanáct, hned nato se totiž spustily závory a místem, kde ještě chvíli předtím zaseknutý pejsek stál, projel rychlík! „Hlídka se ještě majitelky psa dotázala, zda není potřeba psa nějak ošetřit, což bylo negováno. Žena strážníkům poděkovala za záchranu psa,“ uvedl Klimsza s tím, že pejsek ani nekulhal, ale strážníci rodině doporučili, aby pejskovu tlapku pořádně zkontrolovala a případně ho nechala ošetřit.