Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Psí koronavirus vzbudil paniku: Epidemie vyděsila majitele mazlíčků i veterináře

Autor: sova - 
5. února 2022
14:32

Záhadné onemocnění psů, které může za varování, aby majitelé domácích mazlíčků přestali chodit na pláže, mohlo být způsobeno koronavirem, tvrdí odborníci. Majitelé domácích zvířat v celé zemi byli minulý měsíc varováni poté, co stovky psů onemocněly po procházkách na britských plážích, přičemž velký počet hlášení pocházel z hrabství Yorkshire.

Nejméně jeden pes, „zdravá a silná“ německá doga, zemřel na podezření na plicní infekci po návštěvě pláže Hayling Island nedaleko Portsmouthu v hrabství Hampshire.

Veterináři se původně obávali, že za nárůstem případů silného zvracení a průjmu může být znečištěná mořská voda v celém Spojeném království.

Jedna veterinární sestra dokonce vydala varování pro majitele psů, aby se vyhýbali pláži poté, co zaznamenala „vysoký nárůst“ psů přicházejících do ordinací se záhadným onemocněním.

Vědci z Liverpoolské univerzity se však nyní domnívají, že „epidemii“ akutního gastrointestinálního onemocnění (GI) mohl způsobit určitý typ koronaviru.

Ohnisko v Yorkshiru

Podle odborníků je obvyklé, že případy GI vrcholí v lednu. Podle nich však v lednu až květnu 2020 došlo k propuknutí závažnějšího onemocnění gastrointestinálního traktu, které postihlo psy v celé zemi.

Domnívají se, že to souviselo s variantou koronaviru známou jako varianta psího enterického koronaviru (CECoV). Tato varianta není spojena s virem SARS-CoV-2 - virem, který způsobuje covid-19.

Síť veterinárního dozoru nad malými zvířaty při Liverpoolské univerzitě (SAVSNET), která zkoumá nedávnou vlnu onemocnění psů, se domnívá, že k podobnému ohnisku mohlo dojít letos v lednu.

„Analýza údajů shromážděných sítí SAVSNET v reálném čase z veterinárních ordinací naznačuje, že v hrabství Yorkshire byla úroveň onemocnění po dobu tří týdnů statisticky vyšší, než bychom očekávali - můžeme to tedy označit za ohnisko nemoci,“ uvedla síť SAVSNET ve zprávě.

Odborníci však uvedli, že v jiných částech země zaznamenali běžné sezónní výkyvy.

Uvedli také, že laboratorní údaje naznačují, že se na nedávné vlně nákazy nepodílely existující patogeny, jako je parvovirus. Vyzvali však i nadále k opatrnosti.

naidka ( 6. února 2022 11:20 )

Epidemie vyděsila majitele mazlíčků i veterináře.
Veterináře snad ani ne.

Lomikel ( 6. února 2022 09:19 )

Tak, pejskové mají koronavirus??
V čem je problém?? Poslanci odhlasují nový zákon !!
Nařídíme psům povinně nosit respirátory, a je po problému...

1pravda1 ( 6. února 2022 00:00 )

už se psalo, že omikron zmutoval přes myši, potom se objevil u křečků, kteří byli likvidováni a nyní psi... logické to je, zvláště když jsou z jedné domácnosti s nakaženým a venku také olizují kde co... a víme, že koronavirus je i ve výkalech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa