Podle ministerstva už se stát dohodl s EUSPA na technických a bezpečnostních podmínkách pro novou budovu. Úřad tak disponuje finálním zadáním hledaného objektu.

„Z dosavadních jednání a výsledků první ověřovací studie se zdá, že areál Nové Palmovky by mohl být pro účely EUSPA ideální. Navíc je podle všeho schopen do budoucna absorbovat i případné dodatečné kapacitní a infrastrukturní potřeby agentury pro případ jejího dalšího rozšiřování a rozvoje agenturou řízených aktivit,“ uvedla Vasko.

Úřad proto jedná s pražským magistrátem o tom, zda a za jakých podmínek bude pro nové sídlo agentury vhodné centrum Nová Palmovka využít. Podle Vasko jsou jednání s magistrátem už ve vysoce detailní fázi.

Nalezení nového sídla pro EUSPA, která je jedinou agenturou EU v Česku, je klíčové pro její udržení v ČR. Ministerstvo financí v této souvislosti zdůraznilo, že poskytnutí vyhovujícího zázemí je společnou prioritou zainteresovaných státních úřadů, Prahy i celé země.

„Pro ČR i Prahu je přítomnost agentury EUSPA prestižní záležitostí a zároveň vytváří z Prahy centrum kosmických aktivit, s čímž jsou spojeny i ekonomické výhody,“ připomněla Vasko. Zároveň upozornila, že aktivity koncentrované do kosmického programu EU nadále nabývají na významu.

Nová Palmovka

Komplex Nová Palmovka se začal stavět před osmi lety. V budově mělo být nové sídlo radnice městské části Prahy 8 a také prostory pro obchodní centrum, kanceláře a další služby. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušeny a dosud nebyly obnoveny. Pražský magistrát se nedávno dohodl s radnicí Prahy 8 na převzetí budovy a její dostavbě. Náklady na to by podle odhadů měly být v řádech stovek milionů korun.

Agentura EUSPA, dříve Agentura pro evropský globální navigační družicový systém, známá také jako agentura GSA, sídlí v Praze od roku 2012. Agentura sdružuje řízení provozu kosmických programů EU, zároveň se stará o řízení navigačního systému Galileo.

Fotogalerie
9 fotografií