První akcí, na kterou se letos DPP chystá, je rekonstrukce tramvajové trati na pravém břehu Vltavy. Práce budou probíhat v úseku mezi Výtoní a Palackého mostem. Po bouřlivé výměně slov mezi náměstkem primátora s gescí pro dopravu Adamem Scheinherrem (Praha sobě) a starostkou Prahy 2 Alexandrou Udženijí (ODS) se nyní vyčistil vzduch a padlo finální rozhodnutí, na kterém se dohodly všichni tamní aktéři. 

Celý stavební záměr se dělí na 4 části. „První etapa je ta nejnáročnější. Od 15. 2. do 8. 3. bude po náplavce jednosměrně veden provoz automobilů,“ informuje Adam Scheinherr. Silnice se však z pravého břehu Vltavy nestane. Auta pojedou v úzkém koridoru, vymezeném červeno-bílými zátarasy, dlouhém pouhých 200 metrů. V celé trase bude platit omezení rychlosti na třicet kilometrů v hodině. O dodržení bezpečnosti se postará radar. Prostupnost pro chodce a cyklisty zůstane beze změny.

Tramvaje budou svištět jak z partesu

Místostarosta pro oblast dopravy, financí a investic ze „dvojky“ Jan Korseska se na novou trať těší, vadí mu však dlouhodobě zanedbávaný stav chodníků. „Budeme mít krásnou novou trať, rozšířené zastávky, ale ošklivý záplatovaný asfaltový chodník, který se v létě roztéká,“ hromuje.

Technickou správu komunikací prý radnice o opravu žádá již pět let. Korseska je však rád, že první akcí letošního roku bude právě rekonstrukce v Praze 2. „Lidé, si to zaslouží. A dvakrát tolik si to zaslouží ti, kteří bydlí u náplavky, je tu hluk. Od rekonstrukce si slibujeme výrazně ztišení, jelikož se bude instalovat nová technologie,“ dodává.

Co s chodci?

I když budou po náplavce jezdit auta, chodce ani cyklisty téměř žádné omezení nečeká. Budou pouze uzavřeny všechny čtvery schodiště, vedoucí na nábřeží. Právě pod nimi totiž povede koridor pro auta. Stavbou v horní části nábřeží projde chodec bez potíží. „Chodníky budou po celou dobu průchozí. Pro možnost překonání stavby budou ve vybraných místech umístěny přechodové lávky tak, aby omezení pro lokální obyvatele bylo co nejmenší,“ konejší obyvatele Prahy 2 Jiří Beneš, vedoucí provozovny Vrchní stavba DPP.

Řidiče čeká zajížďka

Zkrátka a dobře do osmého března bude automobilová doprava směrem z centra svedena na náplavku. „V další etapě od 8. do 21. března se vozidla v tomto směru vrátí na Rašínovo nábřeží, nicméně dojde k dalšímu omezení v prostoru Palackého náměstí, respektive Palackého mostu, kdy nebude možné jezdit ze smíchovské strany na Palackého náměstí z důvodu rozšíření stavby do prostoru kolejové křižovatky,“ popisuje Jiří Beneš.

V závěrečných dvou stavebních etapách se bude jezdit normálně. „Pouze bude docházet k drobným úpravám při organizaci dopravy z jednoho do druhého jízdního pruhu,“ říká Jiří Beneš. Ale pozor, ve směru do centra se bude celou dobu využívat lokální objízdná trasa z Rašínova nábřeží vpravo. V hromadné dopravě dojde k odklonu tramvajových linek.

Video
Video se připravuje ...

Odsud sjedou auta na náplavku Jan Dařílek

Fotogalerie
11 fotografií