Diskuse k rezignaci místostarosty a volbě jeho nástupkyně trvala přes dvě hodiny. „Střídá se váš už osmý nebo devátý radní,“ poznamenal během směrem k radě bývalý starosta Alexander Bellu (ODS), který kritikou vládnoucí koalice rozhodně nešetří a další výměnu ve vedení už před začátkem jednání označil jako „tahání králíků z klobouku“. Matěj Žaloudek (Zelení) mu připomněl, že co se týče Pirátů, jde zatím jen o čtvrtou výměnu. V radě už ale proběhlo i střídání dvou radních za STAN.

Spory i trestní oznámení

Loni skončila například již bývalá Pirátka Jana Belecová, která měla právě se Štréblem dlouhodobě dost napjaté vztahy, což skončilo dokonce trestními oznámeními a jejím odvoláním a vyloučením ze strany. Bývalý místostarosta také vyvolal vášně svými výroky o Mariánském sloupu na Staroměstském náměstí, který označil za „hnusný fejk“ a pak k tomu přímo na zastupitelstvu dodal, že by se na něj měly umístit sochy souložících lidí. Pozornost také vzbudilo angažmá jeho rodinné firmy v nákupu roušek z Číny veřejným institucím. Kvůli tomu se ho opozice letos v dubnu pokusila neúspěšně odvolat.

Slabší článek

Starosta Jiří Ptáček po skončení zastupitelstva na facebooku poznamenal, že bude vždy hájit výsledky koalice, na kterou je pyšný, ale že Štrébl byl spíše slabším článkem vládnoucí koalice, kterou tvoří Piráti, Zelení a společný klub TOP 09 a STAN. „Byl konfliktní a nekonstruktivní. Hlavně v posledních šesti měsících se čím dál častěji ozývala kritika jeho pracovního nasazení. Na radnici jsme ho vídali sporadicky, především v létě strávil hodně času v USA,“ podotkl.

Nikdo tu nestojí o jeho nasazení

Starosta také poznamenal, že Štrébl svojí rezignaci okořenil textem, který je podle něj „plný bizarních myšlenkových pochodů“. V prohlášeni, který zveřejnil na pirátském fóru, se rozepsal na několik odstavců, kde vysvětluje, proč se chce v nejbližší době usadit v USA. Na Praze 3 podle něj dokázal dost věcí změnit k lepšímu, ale už nemá Pirátům ani městské části co dát. „Nevylučuji, že se do Čech jednou třeba vrátíme a do politiky ještě zasáhnu, ale v tuto chvíli cítím, že v Česku neexistuje poptávka po řešeních, která nabízím,“ uvedl.

Chtěl pomoci Česku zbohatnout

Dál píše o tom, že má za sebou studium na nejlepších školách ve světě, aby dokázal pomoci zemím jako je Česká republika zbohatnout a popisuje svoji deziluzi z politiky. Když se vrátil do Česka, zjistil prý, že tu nikdo ambici dohnat Západ a stát se bohatou zemí skoro nikdo nemá. Naposledy podle něj Češi takové ambice měli v 90. letech. „Jenže tyto ambice se vytratily a dnes po zásadních změnách již není poptávka. Nevnímám ji na radnici, kde jsem dostal příležitost své myšlenky prosazovat, a nevnímám ji ani ve vyšších patrech politiky. Lidé by si možná v duchu přáli vydělávat jako Švýcaři, ale nejsou ochotni opustit svou komfortní zónu a učinit nezbytné radikální změny,“ popsal své pocity. Proto se rozhodl, že s rodinou bude hledat štěstí ve Spojených státech.  „Nastal čas se posunout dál a čas i životní energii věnovat jiným věcem než jen veřejnému blahu,“ dodal závěrem.

Vysmál se občanům

To mu vyčetli někteří opoziční zastupitelé. Petr Venhoda z hnutí ANO poznamenal, že hodil pomyslný ručník do ringu a na jednání, kde se volil jeho nástupce v radě, ani nepřišel. „Vysmál se všem voličům a radši se odstěhoval za velkou louží s tím, že mu je přednější vlastní prospěch, než blaho občanů,“ řekl. Debata ohledně rezignace a volby nové místostarostky za Piráty, kterou se stala Margita Brychtová, trvala asi dvě hodiny.

Její bývala stranická kolegyně Belecová se například dotazovala na to, zda umí anglicky, protože po Štréblovi přebrala gesci školství a mezinárodních vztahů. „Mám dojem, že angličtinou nevládne,“ řekla o nové místostarostce a chtěla dokonce, aby svou znalost nějak doložila. Ta jí na to odpověděla, že sice nemá žádné certifikáty, ale domluví se.

Brychtová ke své nové funkci řekla, že chce navázat na zahájené projekty v oblasti zlepšování výuky angličtiny, modernizace výuky, vedení žáků k recyklaci a ekologii nebo rekonstrukce budov a rozšiřování školských kapacit. „Jako můstek mezi školstvím a zahraničními vztahy pak byly navázány cenné kontakty se zahraničními školami. Ve všech rozběhnutých projektech budu pokračovat a v plánu mám i pár vlastních vylepšení,“ uvedla.

Fotogalerie
5 fotografií