Obecní pozemky v Rakovnické ulici získaly předběžnou podobu. Celkem se představilo osm návrhů. Odměna ve výši 450 tisíc korun připadla ateliéru A.D.N.S. Jak obytné domy, tak mateřská škola budou mít zelenou střechu. Návrh předpokládá tři bytové domy s malometrážními byty. Konkrétně vznikne dvacet garsonek a dvacet dva dvoupokojových bytů s kuchyňským koutem a sociálním zařízením. Školku bude navštěvovat padesát dětí. 

Byty pro mladé „místňáky“

Bytové domy mají sloužit k rozšíření nabídky nájemních malometrážních bytů. „Rádi bychom vyšli vstříc lidem, kteří vyrůstali na šestce, v dospělosti opouštějí byty či domy rodičů, chtěli by v naší městské části zůstat a nemají peníze pro koupi vlastní nemovitosti,“ vysvětluje místostarosta pro územní rozvoj Jakub Stárek (ODS). Nové byty umožní zejména mladým lidem zůstat v Praze 6 a zároveň si šetřit na vlastní bydlení.

Projekt je určen pro nájemní bydlení. Byty se budou pronajímat standardně podle pravidel na základě výběrových řízení. „Čistá plocha bytů dle návrhu v součtu činí téměř 1 600 m². Průměrná plocha menších bytových jednotek se pohybuje kolem 30 m², u větších bytů je to v průměru 46 m²,“ informuje Blesk Jiří Hannich, tiskový mluvčí Prahy 6. 

Zbrusu nová mateřská škola

Budova pro nejmenší bude mít jedno patro a zelenou střechu. Předškoláci budou docházet do dvou tříd. „Školka vhodně doplňuje strukturu zástavby a umožňuje snadnou změnu využití na multifunkční prostor,“ vyzdvihuje Stárek pozitiva, mezi něž patří vytvoření vnitřního atria a napojení školky přímo na zahradu. 

Vítězný návrh také respektuje ekonomické požadavky zadavatele. Z energetického hlediska je návrh hodnocený jako neutrální. Náklady na projekt i výstavbu nesměly podle zadání soutěže překročit 120 milionů korun.

Sláva vítězům, čest poraženým

Při vyhlašování vítěze se radní ztotožnili s rozhodnutím odborné poroty, která ocenila urbanistické řešení respektující charakter a měřítko okolní zástavby. „Návrh citlivě navazuje na stávající zástavbu a zachovává od ní dostatečný odstup. Bytové domy s nájemními byty mají optimální skladbu a velikost, návrh také rozšiřuje veřejné prostranství Rakovnické ulice o předpolí navržených objektů,“ komentuje místostarosta.

Porota ocenila individuální řešení jednotlivých domů. Kladně hodnotila také vytvoření venkovních soukromých prostor pro většinu bytových jednotek. Soutěž byla vypsána podle pravidel České komory architektů. Městská část poté finančně odměnila první tři soutěžní návrhy a udělila jednu zvláštní odměnu. 

Fotogalerie
5 fotografií