Pražský magistrát avizoval vznik nové organizace pro obnovitelnou energii už ve svých klimatických závazcích, které by do roku 2030 měly pomoci výrazně snížit emise CO2. Skokové zdražování cen za energie tyto kroky ještě urychlilo. „V dnešní době je cena energií nevyzpytatelná a navíc rapidně roste. Bohužel se to týká nás všech, tedy i Pražanů. Řešením je přechod na obnovitelné zdroje a zvýšit tak energetickou soběstačnost pražských domácností,“ říká Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí a infrastruktury

PSOE bude využívat hned několik dotačních programů. „V případě soukromníků budeme využívat dotační program Zelená úsporám, veřejné organizace pak budou moci využít peníze z nově vzniklého Modernizačního fondu,“ vysvětlil ředitel nově vzniklé organizace Jaroslav Klusák. Pro zájemce vznikl i nový web, kde stačí zadat požadavky a algoritmus vyhodnotí, jaké další kroky musí zájemce podniknout. „Jsme schopni pomoci s vyřízením dotací, přípravou projektu, až po instalaci samotných solárních panelů a jejich zapojení do sítě,“ dodal Klusák.

Kdo se může do programu zapojit?

„Do Pražského společenství obnovitelné energie se bude možné zapojit čtyřmi následujícími způsoby. První je určen pro vlastníky a obyvatele bytů či bytových domů na území Prahy, kteří mají zájem o instalaci střešní fotovoltaické elektrárny (FVE) s cílem využívat ji primárně pro dodávku elektřiny do těch domácností v domě, které o to projeví zájem, aniž by bylo nutné provést sloučení odběrných míst v domě.

Zapojit se rovněž budou moci i vlastníci rodinných domů, kteří už solární elektrárnu mají anebo si jí chtějí brzy pořídit a nejsou spokojeni s podmínkami výkupu elektřiny, kterou sami nespotřebují. Třetí skupinou možných účastníků jsou ti, co fotovoltaiku na svém domě mít nemohou, ale mají zájem se stát spoluinvestorem do její výstavby na jiném místě a odběratelem energie z ní vyráběné. Čtvrtý způsob zapojení je pak určen výhradně pro správce městských objektů,“ stojí na nově vzniklém webu.

Zapojí se městské budovy, cílem jsou soukromé domy

Praha chystá stavbu fotovoltaiek i na střechách městských budov, podle Hlubučka by jich mělo do příštího roku vzniknout asi sto. Podle schválené klimatické strategie je cílem města do roku 2030 instalovat panely na 20 000 pražských budov a získat stovky megawattů výkonu.

Radní města nedávno schválili první projekt instalace panelů na bytovém domě Černém Mostě. „Městské budovy se samozřejmě do projektu zapojí, cílem ale je zapojit co nejvíce Pražanů i soukromých subjektů,“ uzavřel Hlubuček.

Video
Video se připravuje ...

Dechberoucí svítání v Krušných horách: Takhle ho natočil dron Blesku David Malik, Matěj Šrám

Fotogalerie
7 fotografií