Vysočany byly historicky čtvrtí plnou továren, s ukončením jejich provozu se továrny zbouraly a na vzniklých brownfildech začala dynamická výstavba kanceláří a bytů. Tato výstavba však neměla žádnou ucelenou koncepci, to se nyní Praha 9 snaží změnit. Okolí O2 arény nabízí široké možnosti pro vznik nového centra městské části a podle slov starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka (ODS) chce městská část tuto šanci „chytit za pačesy.“

Náměstí Emila Kolbena

Rozvoj lokality by se měl řídit podle urbanistické studie, kterou si nechala Praha 9 připravit od studia Qarta architektura (Stejný ateliér například spolupracoval i na rozvoji Karlína, pozn. red.).

„Okolí O2 arény je přirozeným centrem. V současné chvíli je ale neprostupné a lidé nemají důvod se tu zdržovat. Proto jsme nechali vypracovat studii, podle které by zde mělo vzniknout nové náměstí Emila Kolbena, které se stane centrem městské části,“ vysvětlil starosta Portlík.

Pozemky okolo O2 areny vlastní asi 6 majitelů, městská část by část z nich chtěla odkoupit, aby měla lepší vyjednávací prostor pro to, co v lokalitě bude vyrůstat. „Nyní jednáme s firmou Howden ČKD Compressors o odkupu jejich části. Jedná se zhruba o 3 hektary. Věříme, že díky tomu by se zlepšila naše vyjednávací pozice a rozvoj lokality bychom měli více pod kontrolou,“ řekl Portlík. Víme, že je to obrovská investice, věříme ale, že se nám investované peníze vrátí,“ dodává Portlík.

Město krátkých vzdáleností

Urbanistická studie počítá s tím, že by tu mohlo vzniknout zhruba 3 500 bytů, 56 tisíc metrů čtverečních hrubé podlažní plochy pro služby, z čehož zhruba 23 tisíc metrů čtverečních připadá na školské zařízení, které by se mělo nacházet právě na pozemcích, jež chce městská část získat od Howden ČKD Compressors do svého majetku.

„Chceme vybudovat čtvrť krátkých vzdáleností. To znamená, že do 15 minut chůze by lidé měli mít k dispozici pracovní místa, školy, školky, lékaře, ale také odpočinek a zábavu“ řekl architekt Jiří Řezák ze studia Qarta architektura.

„Místo má velmi dobrou dopravní obslužnost, je tu metro, tramvaje i vlak. Okolo těchto dopravních uzlů by mělo vzniknout centrum s pracovními příležitostmi, směrem blíže k parku by pak měla navazovat bytová výstavba,“ nastínil vizi studie.

Co na to obyvatelé?

Městská část také připravuje dotazník pro občany, kde budou moci sdělit, jak by si budoucí podobu okolí O2 arény představovali. „I kdyby se stalo, že se nám nepodaří pozemky odkoupit, věříme, že naše urbanistická studie pokročí i do fáze územní studie, podle které se všichni dotčení majitelé pozemků budou řídit. Chceme, aby zde vznikla polyfunkční moderní čtvrť 21. století,“ uzavřel starosta.

Video
Video se připravuje ...

Nové dopravní značení vysočanských ulic. (2018) David Zima

Fotogalerie
19 fotografií