Hercogová, která je přednostkou dermatovenerologické kliniky v Nemocnici Na Bulovce už 25 let, si letos v únoru otevřela kliniku zhruba půl kilometru od nemocnice. Ta je však trnem v oku řediteli nemocnice Janu Kvačkovi – přednostka je podle něj ve střetu zájmů.

„Paní profesorka se rozhodla otevřít si v těsné blízkosti nemocnice soukromou kliniku poskytující veškerou ekonomicky lukrativní péči, kterou poskytuje FNB, a to včetně biologické léčby nebo provádění klinických studií léků. V souvislosti s touto činností si snížila úvazek ve FNB na 0,4 a v nemocnici se vyskytovala jen občasně,“ řekl serveru iRozhlas.cz s tím, že podle svědectví zaměstnanců si na kliniku směrovala i pacienty nemocnice a snažila se k odchodu přesvědčit část personálu.  

Na začátku léta pak vedení nemocnice odebralo přednostce souhlas k podnikání a žádalo, aby svůj střet zájmů vyřešila. Do té doby jí byl zakázán přístup na kliniku.

Hercogová se však brání. Podle ní se jedná o nestátní zdravotnické zařízení, na slova o převádění pacientů uvedla, že pacienti mají svobodnou volbu lékaře. „Náplní činnosti přednosty kliniky je výuka, výzkum a léčebně preventivní péče - proto jsem na Bulovce měla ambulanci jen dvě dopoledne týdně,“ řekla serveru s tím, že loni neprovedla ani jedno procento z celkových 50 tisíc vyšetření na kožní klinice, i kdyby za ní tak odešli všichni pacienti, nebylo by to znát. „O práci v mém soukromém zdravotnickém zařízení jsem jednala pouze s jednou kolegyní, která je na rodičovské dovolené,“ dodala k přetahování zaměstnanců.

Odvolají ji?

Hercogová na protest podala okamžitou výpověď, v nemocnici však dál působí jako přednostka, kterou je jmenována až do 30. června 2024. S jejím odvoláním musí souhlasit děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) Vladimír Komárek. „Samotný ředitel mne odvolat nemůže a děkan mi sdělil, že to neudělá. Podle nového Organizačního řádu Bulovky není přednosta zodpovědný za chod léčebně preventivní péče, tedy ji nemusí vykonávat,“ dodala. 

Podle proděkana pro personální záležitosti UK Marka Bebjaka se Kvaček odvolal k rektorovi  Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi, který nejspíš bude muset spor rozseknout.

Fotogalerie
33 fotografií