Elischer je obžalovaný ze zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování. Pražský městský soud jeho kauzu projednává od srpna 2019, závěrečné řeči začaly toto pondělí. Advokátka Elischera a Vietnamce N. Q. H. Lucie Kýčková v úterý vinu svých klientů odmítla. "Popsaných skutků se nedopustili a ani dopustit nemohli. Z větší části se popsaná jednání nestala, ve zbytku nejsou trestnými činy," vysvětlila, proč se domáhá osvobození obou mužů.

Obžaloba uvádí, že Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele N. Q. H.., pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho "služeb". Ke stěžejním důkazům patří odposlechy.

"Komunikace mezi mými klienty sice nebyla vhodná, ale rozhodně neměla vliv na rozhodovací činnost soudce," tvrdí Kýčková. Obsah hovorů označila za "nesourodé tlachání", které nemá žádnou důkazní hodnotu. "Muži se před sebou rádi vytahují. To, co zaznělo, nemusí mít souvislost se skutečností," podotkla.

"Není zadokumentováno, že by pan N. Q. H. jakkoliv naváděl doktora Elischera, aby porušil své povinnosti rozhodovat nestranně. Doktor Elischer se vyjádřil tak, že slova Vietnamce N. Q. H. byla slovy bez reálného obsahu a že je nikdy nechápal jako ovlivňování, ovlivňovat se ostatně nikdy nenechal," dodala. Chabá znalost češtiny Vietnamce podle ní vylučuje, aby muž na někoho kvalifkovaně působil.

12 let vězení

Elischerovi hrozí až 12 let vězení a také propadnutí majetku. Soudce od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu. Policii ve své kauze označil za neobjektivní a podjatou a zpochybnil také způsob, jakým si obstarala důkazy. Neúspěšně si stěžoval rovněž na státního zástupce a soudkyni. U soudu dříve vypověděl, že obžalované kromě Vietnamce N. Q. H. nezná a že neumí vietnamsky. Připustil, že Vietnamci skutečně obstarával informace, nicméně podotkl, že v mnoha případech šlo o informace veřejné. Stejně tak přiznal, že za jednoho z obžalovaných sám zpracoval dodatek k odvolání. Vyzdvihl ale, že prověrka všech jeho spisů, kterou nařídil předseda vrchního soudu, nezjistila nic mimořádného.

Vedle Elischera a N. Q. H. se obžaloba týká dvou žen vietnamského původu, které údajně poskytly úplatek za své příbuzné, a dvou jejich krajanů, kteří se údajně na zprostředkování úplatků podíleli. Obhájci obou žen a jednoho z mužů v úterý rovněž popřeli vinu klientů. Pouze obžalovaný M. V. N., který je doktorem práv, se už dříve přiznal, že Vietnamci N. Q. H. i předal peníze na ovlivnění výše trestu obžalovaného Vietnamce, jehož pak soudil Elischer. Podle právníka M. V. N. šlo o ojedinělý exces ve snaze pomoci příbuznému. Pro klienta žádá podmíněný trest.

Vietnamec N.Q. H. se po letošním propuštění z vazby nedostavil k soudu a ten s ním nyní vede řízení jako s uprchlým. Mužova obhájkyně uvedla, že lockdown ve Vietnamu nyní neumožňuje přicestovat do Česka. Ve vazbě byl po svém zadržení v březnu 2018 i Elischer, strávil tam měsíc. Soudkyně ho později do vazební cely poslala na další měsíc, protože se podle ní pokusil ovlivnit svědkyni.

Fotogalerie
7 fotografií