Kunratický les patří mezi největší zelené plochy v celé Praze, proto je velmi oblíbený nejen mezi místními, ale sjíždějí se sem Pražané na procházku i z dalekého okolí. Celkem rozsáhlý les bohužel ale láká i mnoho nepřizpůsobivých živlů, jako jsou bezdomovci nebo narkomani. Na tuto skupinku spoluobčanů bohužel doplatil i původní velký altán, který se nachází ve východní části Kunratického lesa nedaleko srubu Gizela v ulici Na Ovčíně.

Místo oblíbeného místa odpočinku se postupem času stala ruina, kde se válely odpadky, a spíše než aby ho kolemjdoucí vyhledávali, raději se mu obloukem vyhnuli. Kunratický les spadá pod správu Lesů hl. m. Prahy (LHMP), což je firma zřizovaná a vlastněná hlavním městem, a právě LHMP iniciovaly opravu zpustošeného altánu. Novou stavbu navrhlo architektonické studio Sféra, které vycházelo z původní podoby altánu. A tak se v půlce května původní stavba strhla a začalo se hezky nanovo.

Práce zpozdil déšť

„Lesní altán byl již delší dobu ve velmi špatném technickém stavu a dávno návštěvníky lesa nelákal k posezení a odpočinku. Rozpadající se základovou desku, nevzhledné dřevěné konstrukce obvodového pláště i zchátralou střechu by měla nahradit nová stavba," uvedla mluvčí LHMP Petra Fišerová. „Ta bude na rozdíl od původního altánu vzdušnější a bude zde i mnohem více světla. Veškeré dřevěné prvky navíc vyrobí naše truhlárna a postará se i o jejich instalaci,“ dodala Fišerová.

Problém ale je, že podle původního plánu měl být altán hotový nejpozději do konce července. Na místě jsou zatím pořád jen základy. „Měl bych dotaz ohledně nového altánu v Kunratickém lese. Že měl být hotový do konce července (cedule radši někdo schoval), ponechám bez dotazu, ale jak je možné obyčejný altán nedokázat postavit za 3 měsíce? To mi hlava nebere,“ pozastavuje se v jedné ze sousedských facebookových skupin nad nedodělanou stavbou David A.

Důvod je však prostý, může za něj deštivé počasí, které v minulých týdnech v Praze panovalo. „Mluvil jsem s chlapy, kteří na něm dělají. Zdrželo se to kvůli silným dešťům, kdy v té prohlubni bylo vody po kolena, a beton nechtěl vytvrdnout. Co nevidět by měli nastoupit truhláři a snad do konce prázdnin by mělo být hotovo,“ odpověděl Mirek Ž. To ostatně potvrdila i Fišerová. „Ano deště stavbu mírně zkomplikovaly, museli jsme počkat na lepší počasí, aby beton opravdu dobře vytvrdnul. V nejbližších dnech sem najedou už truhláři,“ sdělila.

Do konce prázdnin by si tak Pražané mohli opět při procházce v Kunratickém lese odpočinout ve fungl novém altánu. Snad nedojde na obavy místních a nestane se opět útočištěm opilců, bezdomovců a narkomanů.

Fotogalerie
6 fotografií