Parkour je sport, který je hlavně o tom, jak se dostat z jednoho místa na druhé přes různé překážky. Jedná se o něco mezi uměním a sportem, a spočívá v tom dostat z jednoho místa na druhé s využitím co nejmenšího množství energie.

3D tisk

Loni pomocí 3D tisku vznikl v Praze první plovoucí dům nazvaný Prvok. Jeho tisk trval jen 48 hodin. Letos by na Jižním městě mělo pomocí stejné technologie vzniknout právě hřiště věnované parkouru.

Tomu se podle architekta Daniela Samka, který hřiště navrhoval, věnuje stále více dětí. „Jeho výhodou je, že je levný, není k němu potřeba drahá výbava, stačí tenisky a tepláky,“ říká. Hřiště bude podle něj unikátní v tom, že pracuje se zaoblenými tvary a může přinést do této aktivity něco nového.

U školy

Hřiště má vyrůst v areálu základní školy Kupeckého. Městská část pro jeho stavbu poskytne pozemek. „Parkourové hřiště je skvělou variantou dostupného sportu pro starší děti i dospělé,“ uvedl k tomu radní pro sport Prahy 11 Jan Stárek (TOP 09).

Hřiště by mělo být hotové v září letošního roku, jednotlivé prvky budou pro větší bezpečnost a pevnost ještě vylité betonem. Jako hlavní materiál se používá betonový recyklát rebetong. Hřiště by mělo mít velikost 14x12 metrů.  Celý projekt vznikl díky iniciativě Inovace od Buřinky.

Fotogalerie
9 fotografií