Rybaření je pro Jana velkou vášní, věnuje se mu dlouhých 11 let. „Samozřejmě jsem za tu dobu chytil už několik hezkých kousků, takového kapra ale poprvé,“ popsal nevšední úlovek. Když z vody vytáhl obřího kapra, nestačil se divit. „Jeli jsme k Jizeře na doporučení kamaráda. Původně jsme cílili na úhoře, ale moc se nám nedařilo,“ řekl Jan s tím, že po celodenních marných pokusech už to pomalu vzdával.

Po jedenácté večer už začal poklimbávat. Pak to ale přišlo! „Byl to pro mě takový budíček. Hodiny ukazovaly doslova za pět minut dvanáct,“ vysvětlil s úsměvem fakt, že rybařit se smí do půlnoci. A protože na obří úlovek nebyl připraven, začal patnáctiminutový boj. „Neměl jsem na to vybavení, bál jsem se, že se mi prut zlomí. Pak se to ale přece jen podařilo a já měl kapra v náručí,“ zaradoval se vášnivý rybář, kterého doprovázel kamarád. I on slavil úspěch. „Chvíli přede mnou chytil šedesáticentimetrového kapra. Jsme ze stejného rybářského spolku, přejeme si to,“ ujistil Jan.

Rekordman má půl metráku

Byť by každý rybář potvrdil, že úlovek Jana Žatečky je impozantní, k rekordmanům má daleko. Vždyť největší v Česku chycený kapr vážil 34,5 kg, z vody jej loni vytáhl Luděk Černý. Světovým rekordmanem je kapr lysec o váze 51,2 kg, v roce 2018 ho v Maďarsku ulovil nizozemský rybář Michel Schoenmakers.

Fotogalerie
4 fotografie