„Přestože mé fyzické tělo je dávno mrtvé a obrácené v prach, tak zde mohu s vámi stát a vnímat vás,“ řekl na představení prostoru virtuální František Křižík. Nový projekt je tak trochu dárek ke 130 výročí Výstaviště, které se podle Tomáše Hübla od svého vzniku vlastně pořád měnilo při příležitosti různých výstav. „Všechny budovy se vždy zbouraly a postavily se nové a do dnešní doby nám zbylo minimum z toho původního areálu,“ poznamenal. Výstaviště podle něj zažívalo doby největší slávy zhruba do 30. let minulého století a do éry největšího rozkvětu se vlastně nikdy nevrátilo.

Po revoluci přišly změny vlastníků a živelné katastrofy. Hlavně požáry tu zničily třeba repliku divadla Globe nebo celé levé křídlo Průmyslového paláce. Podle Hübla se sem ale návštěvníci v posledních dvou letech vrací a přeje si, aby sem chodili celoročně. Jako volnočasový areál už Výstaviště podle něj funguje skvěle, ale tento způsob využití nepřináší zrovna moc peněz. Projekt Expolab  by sem měl přitáhnout hlavně firmy, které tu mohou pořádat konference, různé eventy nebo i výstavy.

Hybridními eventy se myslí způsob pořádání akci, který využívá hlavně řadu moderních technologií. Podle Jindřicha Trapla ze společnosti Xlab, která na něm s Výstavištěm spolupracuje, se pořádání podobných akcí hodně proměnilo vlivem pandemie koronaviru. Pořadatelé se museli přizpůsobit situaci, kdy se lidé najednou nemohli scházet na jednom místě. Pandemie podle něj přinesla velký pokrok v přenosových, televizních a 3D technologiích, které umožnili propojit lidi z různých koutů světa.

Ekologičtější provoz

Řada věcí se podle něj dá přenést i do budoucnosti podobných akcí. „Nemusíme stavět velké stage, ale můžeme použít virtuální prostředí,“ řekl na představení projektu. Akce mohou také být ekologičtější – lidé nebudou muset kvůli dvouhodinovému projevu na konferenci cestovat přes půlku Evropy.  Tento způsob konání konferencí se označuje právě jako tzv. hybridní eventy. „Odehrávají se ve fyzickém prostředí, ale spousta účastníků může být přítomna na dálku a to jak z řad diváků, tak především z řad prezentujících,“ vysvětlil.

Video
Video se připravuje ...

Výstaviště Praha 18. května 2021 představilo v Průmyslovém paláci prostor pro tzv. hybridní eventy Expolab. V prostoru budou moci být pořádány akce, kterých se část lidí může zúčastnit po internetu. Bude možné tam také pořádat videomapping, živé přenosy, veletrhy nebo výstavy a koncerty. Expolab

Virtuální Křižík

Technologie také umožní „oživit“ lidi, kteří již nežijí. Právě při této příležitosti vznikl virtuální František Křižík. Proces vytváření virtuální postavy, která již nežije, je poměrně náročný a to i finančně. Pro firmy, které by na Výstavišti mohly pořádat své akce to může být možnost například „oživit“ někoho ze zakladatelů společnosti, který pak může skrze obrazovku promlouvat k lidem.

Virtuální František Křižík vznikl jako první projekt právě při příležitosti výročí Výstaviště a představení prostoru pro hybridní eventy. Celý proces je poměrně finančně a časově náročný. Postava se vytváří tak, že sbírají různé materiály, hlavně fotografie. Ty souží jako předloha k tomu, že vznikne něco jako virtuální socha člověka, která se má co nejvíce přiblížit předloze. Na tu se pak přidávají další vrstvy jako například vlasy nebo obličejové prvky nebo se postava naplní virtuálními kostmi, které ji rozpohybují. „Postava je v počítači. Máme herce, který má na sobě senzory a ty přenáší pohyb reálné postavy do počítače na digitální postavu,“ vysvětlil Lukáš Skalník ze společnosti Evoke Life, která do celého projektu dodává technologie.

Čím méně je materiálů, tím je práce náročnější. U Křižíka například chyběla fotografie z profilu, což modelování ztížilo. Řada fotografií ho také zachycovala ve věku, ve kterém mu bylo už přes 70 let a při této příležitosti ho byla potřeba, když mu bylo kolem čtyřiceti. Bylo tedy potřeba ho omladit. „Zabývali jsme se také jeho hlasem. Zjistili jsme ale, že existuje jen jeden rádiový přenos, který jsme bohužel nezískali,“ dodal.

Fotogalerie
8 fotografií