Cílem studie je zjistit například názor na veřejná prostranství a také to, co studentům, pedagogům, ale i obyvatelům Prahy 6 v místě nejvíce chybí. V dejvickém areálu se nachází hned několik vysokých škol a dalších institucí. Komě ČVUT a jeho několika fakult tu najdeme i VŠCHT nebo Katolicko-teologickou fakulta UK.

Mimo vysokých škol tu ale také stojí relativně nová a odborníky velmi kladně hodnocená budova Národní technické knihovny (NTK) a nedaleko sídlí i například Akademie věd. S takovýmto složením institucí by celý areál mohl aspirovat na jeden z nejlepších vysokoškolských kampusů nejen v České republice, ale klidně i v Evropě. Problém ale je absence jakéhokoli koncepčního řešení veřejných prostranství. Pokud zde probíhaly nějaké změny a investice, šlo převážně pouze o dílčí změny navázané na konkrétní budovy jako právě zmiňovaná NTK nebo stavba nové budovy fakulty architektury.

Společná iniciativa vznikla už před 5 lety

Před  lety proto vznikla iniciativa, která propojila rektory z ČVUT s ředitelem NTK Martinem Svobodou a vedením MČ Praha 6. Společně si dali za cíl celý areál sjednotit a dodat mu punc kampusu evropských měřítek. Po čase se do projektu zapojil i magistrát spolu s Institutem plánování a rozvoje (IPR). Všichni tito aktéři proto loni v létě vyhlásili soutěž na zpracování koncepční studie úprav veřejných prostranství v dejvickém vysokoškolském kampusu. Nakonec byl vybrán Ateliér MCA, který na studii od loňského podzimu pracuje.

Našim cílem je Kampus Dejvice propojit se zbytkem městské části a to nejen v jeho fyzické podobě veřejných prostranství a budov, ale i v tom, co se tady bude dít a zároveň vytvořit jeho jednotnou identitu,“ vysvětluje zpracovatelka koncepce z Atelieru MCA Pavla Melková.

„Chceme vytvořit zde atraktivní místo s živým parterem, kde budou chtít nejen studenti chtít trávit svůj volný čas. Celý areál je dlouhodobě zanedbaný, proto je potřeba postupovat koncepčně. Chceme aby nový Kampus Dejvice fungoval nejen ve školním roce, ale i například během prázdnin,“ vysvětlil ředitel IPRu Ondřej Boháč.

Zapojí se studenti i veřejnost

Aby chystané změny korespondovaly s potřebami nejen studentů, ale i pedagogů a místních obyvatel, vznikl dotazník, kam každý může zaznamenat své nápady. Dotazník obsahuje hned několik částí, které zkoumají pozitivní a negativní stránky Kampusu, kvalitu veřejných prostranství nebo chybějící aktivity. Cílem je zjistit, jak lidé prostor vnímají, co je pro ně důležité a co jim zde chybí, účastníkům jeho vyplnění zabere zhruba 15 minut.

Je důležité, aby se dotazník dostal mezi co nejvíce lidí, o to usilují různé spolky. „Fakulty a ústavy ČVUT tuto informaci respektive dotazník postupně distribuují prostřednictvím sociálních sítí  a také e-mailu mezi své studenty a zaměstnance. Určitě máme zájem na tom, aby se náš kampus stal hezkým a inspirativním místem, kde budou všichni rádi trávit svůj čas. Proto je ČVUT společně s dalšími institucemi součástí iniciativy Kampus Dejvice," vysvětlila Blesku mluvčí ČVUT

Dotazník se snažíme dostat mezi co největší respondentů prostřednictvím všech našich kanálů a dále také přes spolky a studentské organizace,“ potvrdil Blesku Hynek Pátý, koordinátor spolku Kampus Dejvice.

A co by uvítali sami studenti? „Kampus by měl sloužit jako podnětné prostředí, kde můžeme nejen trávit svůj volný čas, ale také si navzájem vyměňovat názory a poznatky. Bylo by skvělé, kdyby tu více fungovala mezioborová spolupráce,“ myslí si studentka teologické fakulty Markéta Ramdan. „Je to obrovský areál, kterým v současné době v podstatě pouze procházíme. Já osobně bych rozhodně uvítal více odpočinkových zón a potěšilo by mě i větší sportovní vyžití,“ uzavírá Marek Wagner z FA ČVUT.

Fotogalerie
25 fotografií