Podle kreativního ředitele festivalu Jiřího Macka vzniklo téma Štěstí spontánně po složitém období. Za poslední dva roky ale podle něj  vznikla spousta nových značek, trendů a řada společností získala novou energii. „Uvědomili jsme si, že je potřeba se věnovat i širší škále činností, přemýšlet o udržitelnosti, o soucitu a hodnotách,“ řekl na tiskové konferenci k festivalu. 

Podle organizátorů pojí design s udržitelností různé formy recyklace nebo hledání nových technologií a materiálů. Každoročně se v rámci Designbloku udělují ceny v různých kategoriích jako móda, šperk nebo nábytek. Letos bude poprvé udělena také cena za udržitelný design.

Designový nábytek i hračky

Stejně jako loni bude program probíhat v prostoru bývalého kláštera sv. Gabriela na Smíchově, kterému se dnes říká Gabriel Loci. V tomto prostoru bude několik částí celé přehlídky. V prostoru nazvaném Superstudio se budou prezentovat výrobci a značky. Představí se jich tu celá řada, svůj design tu prezentují výrobci nábytku, skla i třeba koupelnových produktů. Proběhne tu mimo jiné přednáška o lanové dráze na Petřín, dopravní podnik totiž plánuje v polovině října vyhlásit designerskou soutěž na podobu dvou nových vozů. Prezentovat své produkty tu bude i třeba tradiční výrobce plechových hraček KOVAP Náchod, k vidění budou hračky na klíček v podobě traktoru nebo berušky.

Open studio zase nabízí prezentaci tvorby designérů a studentů. Své práce tu představí například studenti oděvního designu z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Téma Štěstí zpracovala také skupina studentů designu z Fakulty architektury ČVUT. Účastníků přehlídky je více než 200.

Podle organizátorů bude srdcem festivalu tzv. Designérie, která bude rovněž v prostorách bývalého kláštera. Jedná se o prostor, který vždy podle svých představ promění některý z designérů. Letos se toho ujala dvojice českých tvůrců Eduard Hermann a Matěj Coufal, kteří jsou držitelé ceny Grand designér roku 2020. Prostor promění v dílnu nebo laboratoř a vychází z konceptu „Do It Yourself“, tedy „Udělej si sám“. 

Vyrob si vlastní lampu

Popisují ho jako dynamické místo setkávání i odpočinku, kam si mohou jít návštěvníci třeba jen dát kávu, ale bude tu možnost si design také osahat.  „Ústřední bod bude workshop, kde si každý bude moci vyrobit podle našeho návrhu lampu, kterou si odnese domů. Jak se říká, štěstí prochází žaludkem, tak tady bude štěstí procházet rukama,“ poznamenal k jejich projektu Eduard Hermann. Sami pro prostor vytvoří lustr pojmenovaný Lift.

Letos se přehlídka rozšíří také do Uměleckoprůmyslového muzea, kde bude celé jedno patro patřit tvůrcům, kteří mistrně ovládají řemeslo a ruční výrobu. Výstava Rodinné stříbro zase představí firmy, které si udržují své know how, jako je například Moser nebo PETROF. Bude tu také expozice nazvaná Masters, která ukáže české výrobce, kteří spojují design s řemeslnou dokonalostí.

Každoročně je tu také řada tvůrců, kteří se věnují módě. Průřez svou tvorbou tu představí známá návrhářka Liběna Rochová, na výstavě budou k vidění modely z jejích kolekcí z posledních dvaceti let. Instalaci nazvala DAR a podle Rochové nese podtitul „Štěstí je dar“. Představí tu také velký světelný objekt, na kterém spolupracovala s vizuálním umělcem Markem Šilpochem. „Nechtěla jsem představit oděv, ale chtěla jsem přestavit něco silnějšího, spirituálnějšího,“ řekla o svém díle. Jmenuje se Dech a podle Rochové to bude 18metrová instalace.

Nutná rezervace

I letos se ale přehlídka nevyhne omezením kvůli pandemii koronaviru. Vstup bude možný jen s respirátorem a potvrzením o ukončeném očkování proti covidu, platným testem nebo potvrzením o prodělané nemoci. Kapacita prostor bude také hlídaná a návštěvníci si musí předem rezervovat půldenní časový slot buď na dopoledne nebo odpoledne.

Fotogalerie
26 fotografií