Loni se musel hlavní program festivalu kvůli vládním nařízením zrušit týden před jeho začátkem a nekonal se poprvé po sedmi letech. Během letošního roku se konal v hodně omezené podobě, například propojil Petřínskou rozhlednu s Akademií věd pomocí laserového paprsku při příležitosti 61 výročí prvního takového systému na světě, které americký fyzik Theodore Maiman zprovoznil v roce 1960.

Festival ale chce jít dál a plánuje na podzim řadu instalací, která mají navázat na téma předloňského ročníku, který nesl název Plán B. Letos se program jmenuje Plán C a chce se věnovat otázkám životního prostředí a udržitelného rozvoje.

Festival po celé Praze oživuje historické budovy, pomocí videomappingu se během milých ročníků proměnil například kostel sv. Ludmily na Náměstí Míru. V tomto roce by se podobná akce chystá v Karlíně na kostele sv. Cyrila a Metoděje.

„Vloni bylo naše téma Plan B. Skrze umění jsme chtěli otevřít diskuzi o stavu naší planety. Kladli jsme si otázky, jak pomoci životnímu prostředí. Jak být lepší. Festival a umělci míní, život ale mění. Pandemie změnila všechno. Poučili jsme se,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Jsme připraveni na vše

Organizátoři festivalu tvrdí, že jsou letos připraveni na vše. Festival by se tedy měl konat za jakýchkoliv okolností. Pro letošní ročník vznikl také nový projekt, který by měl v ulicích města divákům nabídnout lidem nevšední zážitek v podobě tzv. rozšířené reality.

Ta má lidem umožnit virtuálně se setkat s uměleckými díly ve veřejném prostoru. „Umět se přizpůsobit je nyní základ,“ dodává ředitel festivalu.K vidění by měla být díla i zahraničních umělců, kteří se zabývají právě tímatem epidemie koronaviru a hledáním cesty ze situace, která sužuje celý svět. 

Signal Festival se za dobu sé existence stal jednou z největších akcí pořádaných v hlavním městě, která netradičním způsobem oživuje památky. Za dobu své existence vzniklo přímo pro festival zhruba 70 děl. Letošní ročník by měl proběhnout ulicích Starého města, v Holešovicích a v Karlíně od 14. do 17. října a měl by představit 15 uměleckých instalací. 

Signal Festival v roce 2019:

Video
Video se připravuje ...

Signal Festival má za sebou vydařenou generálku. Podívejte se, co se bude o víkendu dít. Jiří Marek

Fotogalerie
51 fotografií