Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman jmenoval staronovou šéfku Akademie věd Zažímalovou. Ceremoniál absolvoval vsedě

Autor: ČTK - 
10. března 2021
15:55

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval Evu Zažímalovou předsedkyní Akademie věd ČR (AV). Svého druhého funkčního období se odbornice na experimentální botaniku ujme koncem března. V čele Akademie věd je od roku 2017.

Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě jmenoval staronovou šéfkou Akademie věd Evu Zažímalovou. Zatímco v březnu 2017 Zeman stál, tentokrát již absolvoval ceremoniál vsedě - prezidenta nadále trápí bolesti nohou, a jak sám nedávno poznamenal, pomalu se přesouvá na invalidní vozík.

Šestašedesátiletou Zažímalovou v prosinci zvolil Akademický sněm, byla jedinou kandidátkou. Zvolení následně posvětila i vláda. V čele významné vědecké instituce by měla být do roku 2025. Vědkyně k hlavním prioritám pro následující roky řadí například zlepšení finanční stability akademie a zvýšení platů ve výzkumných organizacích.

„Akademie věd ČR ukázala mnoha svými aktivitami, že je odpovědná a potřebná. Já se i další čtyři roky budu snažit vytvářet svým spolupracovníkům takové podmínky, aby AV ČR dosahovala stále lepších vědeckých výsledků a přitom zůstala kultivovanou a respektovanou institucí,“ uvedla v tiskové zprávě ke svému jmenování Zažímalová.

Boj vědců s koronavirem

Současná složitá doba podle staronové předsedkyně AV ukazuje, jak moc je věda a její zapojení do řešení problémů potřeba. Odborníci z AV se podle ní podílejí v boji s pandemií na záchraně životů. Poukázala na jejich úspěchy například při testování a sekvenování viru i na jejich roli „průvodců v proudech informací“ týkajících se pandemie. „Ráda bych ale zdůraznila, že i přes velké soustředění na nový koronavirus vědci pokračují ve svých projektech a výzkumech, které také mají přesah do společnosti a mají evropskou, ba světovou úroveň,“ dodala.

Zažímalová v AV působí od konce 70. let. Kariéru spojila s Ústavem experimentální botaniky, mezi lety 2007 až 2012 ho také řídila. Odborně se zabývá výzkumem fytohormonu auxinu. Profesoru v oboru anatomie a fyziologie rostlin má od roku 2013.

Je členkou Učené společnosti České republiky a Evropské akademie věd a umění. Loni na podzim byla také jmenována členkou Group of Chief Scientific Advisors (GCSA). Nezávislou poradní skupinu, která pomáhá Evropské komisi, doplní letos v květnu.

Video  Miloš Zeman odpovídá dotazy čtenářů  - Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa