Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman o svém zdraví: Pořídil si nové chodítko, ale... „Pomalu si přesedám na vozík“

Autor: simao - 
28. února 2021
20:20

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru pro CNN Prima News dostal i k otázce svého zdraví a upozornil na to, že i když si čerstvě pořídil chodítko a kratší vzdálenosti dál překoná sám, nohy ho stále trápí. A pomalu si přesedá na invalidní vozík.

Miloš Zeman dostal od moderátorky Terezie Tománkové v Partii na CNN Prima News úkol - zhodnotit sám sebe za rok s covidem. Byl dostatečně aktivní, spojující, podporující?

„Ale no tak, prosím vás, prezident pracuje neustále a řeší věci, které naštěstí nejsou mediálně zajímavé. Tady jsem několikrát veřejně vystoupil, absolvoval jsem na toto téma celou řadu konkrétních jednání, některá z nich byla i důvěrná, proč ne. A myslím si, že se nemusím stydět za to, že jsem nutil lidi, aby nosili roušky, že jsem v těch veřejných vystoupeních nutil lidi, aby se nechali očkovat,“ říkal Zeman.

Zmínil přitom i svou rodinu - manželku Ivanu a dceru Kateřinu. „Pravda je, že i když moje žena i moje dcera rozvážejí různé zdravotnické pomůcky, tak já tohle nedělám, už kvůli tomu, že mám bolavé nohy a pomalu si přesedám na vozejček,“ podotkl prezident.

Vozík mu vyhovuje

Situace však zatím není taková, že by invalidní vozík vyžadoval neustále a všude. Zeman však přiznává, že je pro něj pohodlnější a méně bolestivé se zkrátka někdy spíše svézt.

„Přesedám na vozík spíše z pohodlnosti, protože na některých dlouhých chodbách je to pohodlnější, než chodit. Pořídil jsem si dokonce včera i chodítko a zkoušel jsem ho,“ uvedl Zeman.

„Ale nejsem Thomas Moore, kterému bylo 100 let a který tím chodítkem vydělal britskému zdravotnictví asi miliardu liber,“ přidal vzpomínku na britského veterána, kterého po jeho úmrtí, kdy podlehl nákaze covidem, pohřbili v britském Bredfordu tuto sobotu.

„Abych to nezlehčoval. Nohy mě bolí, na kratší vzdálenost se dokáži pohybovat, ale na delší vzdálenost, například teď v Polsku, jsem rád, když mi pomůže ochranka,“ podotkl Zeman a moderátorku při rozloučení vyzval: „A přejte mi, ať se mi ty nohy trochu spraví.“

Naočkovaný Zeman

Zeman má již za sebou očkování proti covid-19. Absolvoval obě dávky, byť prezident původně doufal, že se dočká vakcíny Johnson & Johnson, u které je nutná jen jedna dávka. Jenže americká vakcína byla schválena až nyní. Zeman dostal vakcínu od firmy Pfizer, v Partii však uvedl, že by se nebránil ani ruskému Sputniku V.

„Budou-li nás různí Koudelkové varovat před ruskou nebo čínskou vakcínou, tak je dobré jim říci, že vakcína nemá žádnou ideologii,“ říkal Zeman s narážkou na šéfa BIS Michala Koudelku.

Video  Kateřina Zemanová: Kvůli covidu musela zůstat v Česku  - Tonda Tran
Video se připravuje ...

Střídá Hrad a Lány, rodina ho navštěvuje

Česko od pondělí čeká lockdown v okresech, kdy opouštět okresy bude možné pouze ve výjimečných případech - jedním z nich je práce. A za prací jezdí i Zeman.

„Já to mám velmi jednoduché. Já se po dobu epidemie vlastně pohybuji mezi dvěma místy – to znamená zde v Lánech a na Hradě, zhruba půl na půl. Pracuji sice v obou těchto kancelářích, ale tady je to trochu klidnější, bodejť by ne,“ říkal Zeman na zámku v Lánech.

„Na Hradě má každý pracovník jednak negativní test a jednak respirátor. Tady v Lánech jsou také testováni. A pokud jde o mě, mám dvojí očkování,“ poznamenal.

„Moje dcera i moje žena mě samozřejmě navštěvují a doufám, že rodina zůstane pohromadě i v této těžké situaci,“ věří prezident.

A k lockdownu v okresech přidal svéráznou poznámku. „Nechci být cynikem a říkat, že jsou lidé, s nimiž se navštěvovat nechci, a že vládní zákaz mi to spíše usnadní. Ale to byla možná hloupá a okrajová poznámka,“ připustil Zeman.

Video  „Hořejšek funguje, nohy nechodí,“ komentoval Zeman své zdraví  - Blesk
Video se připravuje ...

MarDis ( 1. března 2021 11:49 )

Takže panáček má vozík. Oukej. Nic proti. Ale doufám, že ho má za svý! Že jsem mu na něj nijak nepřispěl. A pokud ho má za moje, tak bych chtěl znát jméno toho posudkového lékaře.

illenne ( 1. března 2021 10:37 )

Už aby byl nový prezident. Tato země si zaslouží prezidenta, který prezentuje svou zemi nejen u nás, ale také v zahraničí. Když sedí, žádný problém, ale jinak.............

frantacizek ( 1. března 2021 06:16 )

třeba maketu Lady a po těch dlouhých chodbách Hradu může pašu tahat Jirka Ovčáček za sebou jak kačera..

debruska ( 28. února 2021 21:54 )

Ať se za to nestydí. Normálním lidem to nevadí. Podstatný je zdravý rozum a ten on má.

debruska ( 28. února 2021 21:45 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa