Podle Hájka jsou zástupci školy s rektorem v pravidelném kontaktu, po jeho propuštění domů ale nebudou poskytovat další informace. „Prosíme o respektování soukromí,“ uvedl mluvčí. „Nadále platí, že zastupováním (univerzity) je pověřen prorektor pro zahraniční styky, profesor Jan Škrha,“ dodal.

54letý rektor byl hospitalizován od čtvrtka 14. ledna. „Jsem hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze z důvodů komplikací spojených s onemocněním covid-19, ve stabilizovaném stavu na intenzivním lůžku. Na jednotlivé podněty a dotazy nyní nejsem schopen reagovat,” uvedl na svém facebooku. 

Podle serveru iDnes.cz dostal Zima zápal plic, což se na jeho stavu výrazně podepsalo. Z téhož důvodu musel být napojen na přístroj ECMO - mimotělní oběh, při němž je zajištěno okysličení krve. Jeho partnerka, s níž má Zima malého synka, ve čtvrtek 21. ledna vyzvala přátele na facebooku, aby se modlili za Zimovo uzdravení.

Přidejte se prosím k nám s modlitbami za uzdravení našeho nemocného Tomáše, který je hospitalizován ve vážném stavu pro komplikace spojené s koronavirem od minulého čtvrtka ve VFN,“ napsala s tím, že tentýž den se v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru uskuteční mše spojená s prosbou za rektorovo uzdravení. Řada známých jí hned vyjádřila podporu a přání, aby se Tomáš Zima brzy uzdravil.

Už loni v dubnu společně s 11 dalšími kolegy z Univerzity Karlovy vyzval Zima k uvolňování opatření proti covidu-19 s odůvodněním, že mohou mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku. Jiní lékaři a odborníci z několika fakult UK se pak proti tomu ohradili. Podle nich vyjádřili jejich kolegové spíše politický než odborný názor. Zima nicméně i později opakoval, že se lidé musí naučit s covidem-19 žít a hlásil se ke strategii přirozeného promořování.

Doma je už i Royt

V čele nejstarší české vysoké školy stojí lékař a biochemik Zima od února 2014. V letech 2005 až 2012 byl děkanem 1. lékařské fakulty UK, poté do zvolení rektorem působil jako proděkan fakulty pro vnější vztahy. Po jeho hospitalizaci v lednu ho ve vedení školy zastupoval nejdřív prorektor Jan Royt, který na konci ledna rovněž dostal covid-19. I on byl kvůli onemocnění v nemocnici, podle informací ČTK ale jeho stav nebyl tak vážný jako Zimův a už byl rovněž propuštěn domů.

Video
Video se připravuje ...

Rektor Univerity Karlovy Zima: Jsme v nejistotě, kdy a jak se opatření proti koronaviru rozvolní Blesk TV

Fotogalerie
8 fotografií