Lidé se v chrámu sv. Víta shromáždili před jesličkami s 25 figurkami z polychromované keramiky. Autorem betlému s netradičním ztvárněním klečící Panny Marie je pražský sochař Václav Andres. Jesličky v chrámu sv. Víta je možné navštívit do 31. prosince.

„V našich chrámech v tomto období hledíme do jesliček, kde před námi na slámě leží malé dítě. Vypadá bezmocně, ale přesto se mu s úctou klaní tři králové. Máme v nich symbolicky zastoupeny nejrůznější typy lidí z hlediska barvy pleti i z hlediska kulturního prostředí, z něhož vyrůstáme,“ připomněl v propagačních materiálech kardinál Dominik Duka.

Živý betlém letos nebyl

Na Pražském hradě dnes poprvé od roku 2006 chybělo divadlo Apropo, které zde každoročně bavilo 25. prosince diváky představením Živý betlém, jehož výtěžek býval věnován na charitu. Představení se od roku 2016 konalo u Lorety na Hradčanech, kam se tradiční divadelní hra o narození Ježíška sestavená z lidových her vánočních a méně známých vánočních koled kvůli bezpečnostním kontrolám u vstupů do areálu přesunula od katedrály svatého Víta na Pražském hradě.

„Bohužel se nám při současné pandemii koronaviru nepodařilo zajistit všechna potřebná povolení, ale sbírku v divadle plánujeme,“ řekl ČTK principál divadla Filip Jan Zvolský. Podle něho se každé Vánoce vybralo na konto Pomozte dětem přes 10 000 korun.
Video
Video se připravuje ...

Vyhlášený perníčkový betlém bývá k vidění v kostele sv. Matěje na Babě. (2017) David Zima

Fotogalerie
16 fotografií