Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Učitelé hodnotí rok s covidem: Náročné, ale zvládli jsme to. Nejhorší aspekt? Ministerstvo

Autor: ČTK - 
25. prosince 2020
14:55

Končící rok přinesl do škol výzvy hlavně v souvislosti s pandemií covidu-19. Shodli se na tom zástupci ředitelů a učitelů, které oslovila ČTK. Jako pozitivní zhodnotili zejména to, že se pedagogové dokázali vypořádat s novými podmínkami práce při výuce na dálku. Dobře se podle nich osvědčila také reforma financování škol, která funguje od ledna. Rozdílné názory mají na schválené změny v maturitách.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého byla letos nejpodstatnější pro školství koronavirová krize. „Potěšilo mě, jak většina škol a učitelů dokázala zvládnout dálkovou výuku, ačkoli jsme se na nic takového nikdy předtím nepřipravovali,“ řekl Černý. Podobně se vyjádřili předseda školských odborů František Dobšík a šéfka Asociace ředitelů gymnázií (AŘG) Renata Schejbalová. „Učitelé se museli naučit ovládat nové počítačové aplikace, změnit formy výuky, naučit se pracovat jinak. Myslím, že většina se s tím vypořádala se ctí,“ řekla.

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka byla ale schopnost vyrovnat se s novou situací ve školách rozdílná. „Některé školy to zvládly perfektně již v jarním období, některé se dopracovaly do tohoto stavu až v období podzimním a existují i školy, kde jsou stále ještě v situaci, kdy to zcela nefunguje,“ uvedl. Podle něj je to i tím, že mnohdy žáci nemají podmínky pro distanční vzdělávání. Za pozitivní Zajíček označil to, že pandemie urychlila digitalizaci vzdělávání a že učitelé začali víc rozlišovat mezi podstatným a méně potřebným učivem.

Podle Schejbalové se jako důležitá v souvislosti s pandemií ukázala i schopnost ředitelů rychle reagovat na změny. Žáci se podle ní museli naučit být více samostatní a odpovědní za své vzdělávání. Dobšíka zklamala komunikace ze strany ministerstva školství, podle něj mělo být v pokynech pro školy pružnější. Černý připomněl, v jaké nejistotě se v době krize ocitly mateřské školy. Při první vlně epidemie na jaře se na doporučení ministerstva zavřelo 95 procent z nich, na podzim zůstaly otevřené.

Za podstatnou událost v uplynulém roce zástupci škol i jejich zaměstnanců označili i změnu financování, díky které školy už nedostávají peníze jen na počet žáků, ale i počet odučených hodin. Zástupci ředitelů i učitelů se shodli, že se nenaplnily obavy, že financování nebude dobře fungovat. „Vše bylo transparentní a idea předvídatelnosti rozpočtu škol se postupně naplňuje, což považuji za pozitivní,“ shrnul Dobšík.

Video  Maturanti jsou teď zaplavení testy. „S hrozbou návratu domů počítáme,“ říká student  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Schejbalová se Zajíčkem se neshodli na hodnocení schválených změn v maturitách. Zatímco šéfka AŘG se obává, že se jimi opět snížily nároky na maturitní zkoušku, předsedu Unie CZESHA zklamaly průtahy ve schválení změn. Od jara 2021 měla být maturita povinná z češtiny, cizího jazyka i matematiky, ale podle novely budou státní maturitní testy povinné z češtiny a druhý předmět si maturanti budou moct vybrat z cizího jazyka a matematiky. Testy se podle nové úpravy vyhlášky o maturitách nebudou známkovat, ale budou se hodnotit procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“.

ekotyzova ( 25. prosince 2020 16:21 )

Patří vůbec ještě mateřské školy do školského systému ? Opět nikde ani zmínka.Od jara bez jakýchkoli opatření, ohniska Covidu v každém tomto zařízení, všichni pedagogové neustále ve virové náloži, přes tato zařízení se nákaza rozšírila do všech rodin dětí i učitelů.Některé paní učitelky toto neopatření odnesly životem... Přesto jedou dál bez jakýchkoli ochranných prostředků a nařízení, v běžných provozech a vláda i ministerstvo školství všechny nechalo napospas ! Paradox od počátku... Kdo tento dvojí metr podporuje, souhlasí s šířením infekční lidské nemoci, což je trestným činem, který letos naše vláda spáchala.Při jejich inteligenci a odborníků na predikce mi nikdo nevymluví, že to nebyl záměr naší vlády.Vše zavřeno, lidi s odstupy s náhubky a v kolektivech dětí MŠ se bez jakýchkoli opatření šíří Covid rychlostí blesku..Média, která to stále zametáte pod koberec stejně jako naše vláda, běžte už do ***e !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa