Zatímco děti si před školou ve Vodičkově ulici v centru Prahy děti ve čtvrtek užívaly prvního sněhu a koulovaly se, za rohem ve výčepu Branická Formanka seděli štamgasti už od doby, kdy běžně začíná školní vyučování. Hned vedle vchodu stojí na ceduli nápis „Jediná pravá láska je láska k pivu, ale pouze pro 15 hostů“. Otevřelo se tu už v 8 ráno, stejně jako v době před uzavřením hospod. „Sem chodí štamgasti, oni byli natěšení, tak si vzali dovolenou, přišli mě pozdravit, já jsem je taky rád viděl,“ řekl Blesku výčepní Roman. Lidé sem přímo z ulice často nezavítají, ale skromné prostory podniku se naplní snadno.

To v populární restauraci U Pinkasů na Jungmannově náměstí přivítali vracející se hosty dršťkovou polévkou a samozřejmě pivem. Slavnostní znovuotevření tu odstartovalo v 10 dopoledne zazvoněním na historický Spolkový zvon. Šéf restaurace František Novotný ujistil, že se tu budou přísně dodržovat hygienciká opatření a prostory se budou denně ošetřovat ozónem. „Jsme šťastní, že po 50 dnech frustrace nejen otevíráme, ale nemuseli jsme nikoho propustit. Nechceme, aby se 4. PES znovu vrátil,“ řekl při slavnostním otevření. 

Místa v restauraci jsou podle Karla Koubka z restaurace na čtvrtek a několik dalších dní obsazená. Neočekává však, že by tržby dosáhly loňských hodnot. „V tomto předvánočním období jsme byli zvyklí praskat ve švech. Nyní budeme pečlivě hlídat, abychom dodrželi nařízení, a těch lidí nebylo tolik,“ dodal.

Rezervace na několik dní dopředu

Lidé byli na znovuotevření hospod rozhodně natěšení. V síti restaurací Kozlovna si lidé rezervovali na čtvrtek místa již několik dní dopředu a hlásí plně obsazeno, a to se například do Kozlovny U Soudku na Hájích vejde 76 lidí i přesto, že se třetina restaurace musela uzavřít. „Velký zájem je i v následujících dnech, na pátek a sobotu již nebereme rezervace, aby se také dostalo na hosty z ulice,“ uvedl za podnik Jaroslav Procházka. Velký zájem je i v libeňské Kozlovně Na Ráně. „Byl skutečně velký zájem, provoz jsme omezili dle nařízení, tedy čtyři lidi u stolu atd. Salonky zůstaly uzavřeny. Po opatřeních pojmeme cca 80 hostů,“ říká vedoucí provozu Libor Douša.

V restauraci Bredovský dvůr v ulici Politických vězňů bylo kolem oběda také plno, opatření proti šíření koronaviru se na místě dodržovala. Proti běžné době si rezervace dávají pouze Češi, a nikoliv klientela z ciziny, uvedl číšník Tomáš Solčanský. Podle něj může nyní být v restauraci maximálně 120 hostů, což skutečně bylo. Maximální kapacitu má kolem 240 lidí. Na dnešek a pátek je podle něj restaurace také obsazena, o víkendu ještě volná místa jsou.

„Máme plnou kapacitu a jedeme druhou otáčku stolů. Na večer a až do soboty je všechno zarezervováno. Takže ano, hosté chodí a musíme již od středy rezervace odmítat,“ uzavřel Luboš Kastner ze skupiny Hospodska, která v Praze provozuje například restaurací Červený Jelen.

Restaurace se přizpůsobují

Některé restaurace se ale se změnou stylu a provozu smířily. Například podnik Meat Vandals, který prodává například sendviče s trhaným vepřovým masem, se chystá zřídit výdejová okénka v pražských oblastech s vyšší koncentrací obyvatel, kam bude dodávat suroviny z výrobny v Myslíkově ulici. „Virus je tu zatím s námi a musíme se s ním i restrikcemi naučit žít a otevření takovýchto malých forem je proto logickým krokem,“ uvedl spolumajitel sítě Jan Vágner.

Video
Video se připravuje ...

Policejní zásah ukončil nelegální party v tajně otevřeném klubu v centru Prahy Václav Burian Blesk.cz

Fotogalerie
68 fotografií