Všechny obchody či restaurace dnes otevírají, platit přestalo i noční omezení volného pohybu osob. Na Pražany ale stále čekají dlouhé noční procházky, uvolnění se totiž zatím netýká jízdních řádů večerních a nočních spojů MHD. Kdy se tak stane, není jasné.

„Na stole zatím není varianta, že by se provoz měl vracet do původního stavu, dokud razantněji nevzroste počet cestujících. Ten je ve večerních hodinách stále nízký,“ řekl Blesku mluvčí ROPID Filip Drápal. O případné změně rozhodne až zájem Pražanů v následujících dnech. „Jízdy řády upravujeme tak, aby byla MHD vždy bezpečná a zaručovala dostatečné přepravní kapacity. Jsme připraveni pružně reagovat a dlouhodobě tak činíme. Je ovšem také nutné brát zřetel na to, že nemůžeme cestujícím změnit jízdní řád ze dne na den,“ upřesnil za magistrát Vít Hofman.

Po metru příměstské linky

Na uvolňování vládních opatření reagovala MHD v pondělí, kdy posílila metro během dne a k posledním jeho spojům z konečných přidala další s odjezdem zhruba ve 22:15, avšak už bez návaznosti na denní povrchovou MHD. „Od pondělí 7. prosince bude obnoven plný provoz denních příměstských autobusových linek PID,“ dodal Hofman. I jejich denní provoz zatím potrvá asi do 22:30 hodin a nadále platí omezení večerních a nočních vlaků PID.

Jak jezdí noční MHD

Noční spoje vyjíždějí zhruba ve 22:30 hodin. Tramvaje jezdí po půlhodině, stejně tak páteřní autobusy linek 904, 905, 910 a 911. Ostatní noční autobusy mají hodinový interval.

Fotogalerie
31 fotografií