Šestipatrový dům, který dnes na Karlově náměstí stojí, byl postaven v letech 1932 – 34 podle návrhu architekta Karla Kotase. Aby zde ale mohl vyrůst v tu dobu moderní funkcionalistický obytný dům, musela být zbourána původní zástavba.

Konkrétně šlo o dva domy, které vyrostly na pozemcích Zderazského kláštera ve stejné době, jako bylo založeno Nové Město pražské, tedy kolem roku 1377. Jeden z nich měl ve štítě vyobrazeného lva, na kterého odkazuje reliéf na nynějším funkcionalistickém domě. O původních majitelích se zmiňují i tehdejší kroniky.

„Všechny domy od techniky (budova ČVUT - pozn red.) po ulici Na Zbořenci postaveny byly původně na půdě kláštera Křížovnického na Zderaze. Nejstarší majitel domu, kde Černý pivovar se nacházel, byl od roku 1377 Mikuláš zvaný Železník, roku 1384 stal se majitelem jirchář (kožešník - pozn, red.), či sladař Řehák,“ popisuje Kronika královské Prahy a obcí sousedních.

Majitelé se postupem času měnili, stejně tak byl přestavován i dům samotný. Jeho zázemí bylo ale pro pivovarnictví jak dělané. Dům měl rozsáhlé sklepení, kde se pivo chladilo ledem. Nechyběla ani vlastní velmi hluboká studna a tedy i dostatečný zdroj vody.

Pivo zde vařil i Náprstek

Jedním z nejznámějších majitelů zmiňovaného Černého pivovaru byl bezesporu v 19. století Ferdinand Náprstek. Rodina Náprstkova měla s pivovarnictvím bohaté zkušenosti, vždyť vlastnili rodinný pivovar U Halánků na Betlémském náměstí. Dnes ve stejných místech stojí Náprstkovo muzeum, pojmenované po slavnějším Ferdinandově bratru - Vojtěchovi

Původní dům, kde se pivo vařilo už od 14. století
Autor: IPR

V době, kdy pivovar na Kralově náměstí vlastnil Ferdinand Náprstek, scházeli se zde čeští vlastenci, pořádaly se zde besedy a různé sbírky na podporu ostatních národních spolků. V podobném duchu pak pokračoval i další majitelé Pflanzerovi, což byla tehdy také významná pivovarnická rodina.

Domy ustoupily moderní výstavbě

Ve 30. letech 20. století probíhal nejen v Praze stavební boom, a tak původně gotické domy na Karlově náměstí musely ustoupit moderní výstavbě. Hned na začátku 30. let, kokrétně v letech 1932 – 34 zde byl vystavěn podle návrhu Karla Kotase šestipatrový bytový dům. Pivo se ale v jeho sklepeních čepovalo dál. Tmavá fasáda nového domu odkazovala k původnímu názvu „Černý pivovar“. Stejně tak jako reliéf se zlatým lvem a nápisem „Černý pivovar“, který vypracoval František Bžoch.

Novou podobu sklepní restaurace tehdy navrhoval architekt Ladislav Machoně. Neony, které lákaly chodce z ulice na jedno vyhlazené, zase vznikaly pod dohledem grafika Jaroslava Bendy a v oknech nechyběly zdobné vitráže od Aloise Bílka. Restauraci zde už nenajdeme. Fungovala do roku 2000, kdy se zde načepovalo definitivně poslední pivo. Po volných prostorech se okamžitě zaprášilo a dnes zde najdeme drogerii a obchod s potravinami. Zlatý lev ale z fasády shlíží dál. Třeba se čepovaného piva opět znovu dočká.

Fotogalerie
11 fotografií