„Mlčící většina byla a je i dnes spolupachatelem událostí, které se neměly stát. Bubnujeme tedy proti tichu pasivního přihlížení i letos, proměnu veřejného happeningu za prázdnotu na místě paměti považujeme pro tuto sezonu za symbolickou," uvedl Pavel Štingl z Památníku ticha.

Program vyvrcholí ve 20:40 na ČT art koncertem Bennewitzova kvarteta pro Památník ticha předtočeným v prázdné odjezdové hale nádraží Bubny o dva dny dříve. Český komorní soubor zahraje pro televizní diváky skladby Hanse Krásy, Erwina Schulhoffa a Antonína Dvořáka.

Studentská štafeta

Celou online akci zahájí předtočená štafeta studentů Gymnázia Přírodní škola bubnujících v rozestupech na trase válečných transportů od někdejšího Radiotrhu (nacházel se v místech nynějšího Mama Shelter hotelu, dříve Park hotel, pozn red.), kde bylo takzvané shromaždiště, až na nádraží Bubny, odkud transporty odjížděly.

Doprovodné výstavy jsou uzavřeny

Podzimní program Památníku ticha odstartoval 29. září výstavním cyklem Obrazy a hlasy Bubnů. Vzhledem k aktuálním restrikcím způsobeným epidemiologickou situací jsou nyní výstavy v prostorách nádraží uzavřeny. Část podzimního programu je možné sledovat online a podle zájmu škol památník oživí i nabídku vzdělávacích programů.

Fotogalerie
33 fotografií