Podobný přístup město zvolilo už v případě exekucí z Dopravního podniku hl. m. Prahy. Radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti)  teď začal řešit exekuce a dluhy na poplatcích, které jsou spojené s městskými byty, a představil i několik příběhů, kde dluhy nájemníků vystoupaly do neskutečných výšin. „Město musí jednat s péčí řádného hospodáře. To ale vždycky nutně neznamená, že bude vymáhat všechny dluhy až na dřeň,“ poznamenal k tomu s tím, že k podobným situacím by již docházet nemělo a připravuje se i strategie prevence vzniku dluhů, aby se snižovaly počty nájemníků, kteří musí město kvůli neplacení nájmů z těchto bytů vystěhovat.  

Příběhy dlužníků

Zaměřil se hlavně na kontext toho, jak jednotlivé dluhy vznikly, a za neetické označil hlavně neuvěřitelně vysoké poplatky z prodlení, které vyměřovalo dřívější vedení města. Zbavit dluhu se rozhodl například seniorku, který trpěla duševním onemocněním a v městském bytě žila 5 let. Nakonec však musela kvůli zhoršujícímu se zdraví do domova se zvláštním režimem. Dlužila přes třicet tisíc korun, což nebyla z nízkého důchodu schopná splácet.

Do až neuvěřitelné výše se vyšplhal dluh jednoho z dřívějších obyvatelů městského bytu, který v něm žil s manželkou. S tou se ale rozvedl a odstěhoval se. Jeho bývalá žena později zemřela, ale protože byla nájemní smlouva i na něj, dlužil najednou na nezaplaceném nájmu 320 tisíc korun

„A teď pozor. Náklady nalézacího a exekučního řízení dosáhly 158 448 Kč. Navíc, a to je hlavní, magistrát dle tehdejší legislativy požadoval ještě obrovské poplatky z prodlení, celkově v částce 2 672 827 Kč, tedy více než osminásobek původní dlužné částky,“ upozornil radní. Muž už splatil z dluhu přes milion a půl, zbytek mu teď magistrát odpustil.

Až desetinásobek dlužné částky

V některých případech se stalo, že dluhy narostly až do desetinásobné částky. To byl případ matky samoživitelky, které její ex manžel neplatil alimenty na jejich dvě děti. Na nájemném pak dlužila 95 tisíc korun. Město jí však vyměřilo dalších 948 tisíc na poplatcích z prodlení, dlužila tedy najednou desetkrát tolik než činil nedoplatek na nájemném. Původní dluh už splatila a k tomu dalších 24 tisíc na nákladech řízení a dalších 20 tisíc už uhradila z poplatků z prodlení. Kdyby jí dluh město neodpustilo, zbývalo by jí splatit přes 800 tisíc korun.

Radního ze židle zvedl také případ nájemnice, která musela městský byt opustit kvůli domácímu násilí, které zažívala od bývalého manžela. Půl roku pak musela žít s dětmi v azylovém domě než se s bývalým partnerem rozvedla. Ten ale neplatil jak výživné na děti, tak dluh na nájemném. Ženě se nakonec podařilo dostat do oddlužení, ale zbyly jí ještě poplatky z prodlení ve výši 27 tisíc korun, které už nebude muset platit.

Nemorální dluhy

Rada hlavního na návrh Adama Zábranského schválila odpuštění zbývajících částek u všech těchto problematických případů. „Přijde mi nemorální vymáhat často ryze virtuální dluhy (poplatky z prodlení) v tak obrovské výši. Z výše uvedených příběhů je sice poznat, že chyba byla často i na straně dlužníků, ale jsem přesvědčen, že za tyto chyby byli potrestáni už více než dost,“ uvedl k tomu radní.

Upozornil také, že praxe magistrátu se už změnila. „Tyto extrémní případy by nastávat neměly. Vždy, když někdo z dlužníků požádá o prominutí části dluhu, jde to k rozhodnutí Radě hl. m. Prahy. Proto se může stát, že tuto věc budeme řešit ještě u dalších dlužníků, ale jejich počet by měl postupně ubývat," dodal Zábranský.

Fotogalerie
5 fotografií