Na nákup ubytovacího zařízení by se podle Adama Zábranského (Piráti), radního pro oblast bydlení, měla vypsat veřejná soutěž. Radní se pro nákup rozhodli i kvůli situaci způsobené epidemií covid-19, kdy je spousta hotelů nebo hostelů ve velkých finančních potížích a můžou být tedy spíše na prodej než v jiné době a za příznivější cenu.

Zatím není úplně rozhodnuto, zda by se měly kupovat hotely nebo například bytové domy. Jasné ale je, komu by měly v budoucnu sloužit. „Ubytovací kapacity chceme využít pro politiku dostupného bydlení, ať už směrem k zástupcům podporovaných profesí, tak i pro sociální politiku,“ uvedl radní. O návrhu ovšem ještě musí rozhodnout zastupitelé. 

Podporovanými profesemi se myslí například hasiči, policisté nebo zdravotníci. Maximálně by se mělo jednat o 500 bytů. Prozatím se počítá s tím, že by se mohlo nakoupit několik zařízení pro 20 až 90 lidí. Adam Zábranský koncem září informoval o tom, že v Praze je v současnosti přes 1 400 bytů právě pro podporované profese.

Nefunkční politika státu

Letos jich město pronajalo 170 lidem a pirátský radní předpokládá, že do konce roku ještě několik desítek nových nájemníků přibude. Cílem této politiky je také přilákat více lidí do veřejné sféry, kde často nejsou nijak zvlášť vysoké platy omezené tabulkami. „Často musíme nahrazovat nefunkční politiku státu - pronajímáme byty například i státním policistům a hasičům, což jsou státní zaměstnanci,“ poznamenal ve svém facebookovém příspěvku Zábranský.

Praha si vypůjčí

Zábranský prozradil, že Praha si na nákup těchto ubytovacích kapacit plánuje vypůjčit. „Máme rozjednanou půjčku od Rozvojové banky Rady Evropy, kde tento projekt prošel úspěšně prvním kolem interního hodnocení, takže předpokládáme, že 60 procent prostředků na nákup objektů bude financováno úvěrem,“ doplnil.

Konkrétní objekty vytipované zatím nejsou, magistrát nicméně prováděl průzkum trhu a oslovil 17 realitních kanceláří a několik vlastníků nemovitostí. Z toho vyplynulo, že částka na jedno lůžko v ubytovacích zařízeních by se mohla pohybovat okolo 2,5 milionu korun za jednotku bez kuchyňky a sociálního zařízení a 3,4 milionu za jednotku se zázemím.

Maximálně miliarda

Zábranský také uvedl, že maximální částka, kterou je Praha za tento nákup nemovitostí ochotna zaplatit, je jedna miliarda. Z toho by ale část byla hrazená ze zmíněné půjčky. Kolik město utratí peněz, se ale zatím říct nedá, dokud se nezačnou scházet nabídky. Do soutěže se zájemci, kteří by chtěli své objekty Praze prodat, budou moci hlásit několik měsíců a očekává se, že by mohla skončit v polovině příštího roku. Které budovy si nakonec Praha koupí, rozhodne magistrátní komise.

Fotogalerie
6 fotografií