Do domova se zvláštním režimem ve Svojšicích se často dostanou Pražané, kteří sice mají určité zdravotní postižení, ale jsou zároveň schopni samostatného života a chtějí se do města vrátit. Domov je sice příspěvkovou organizací hlavního města, ale nachází se až skoro u Kolína. 

Nový směr péče

Dostal se tam například pan Karel, který po úrazu hlavy strávil 5 let po různých ústavech a ve Svojšicích byl tři roky. Nakonec se mu díky úsilí tamních pracovníků a úsilí pražských radních dostat právě do městského bytu. „Dříve bylo pro rodiny téměř nemožné dostat svého příbuzného z mimopražského zařízení zpět do hlavního města, poté co odsud byli tito Pražané cíleně vyváženi. Pan Karel je v tomto ohledu první vlaštovkou, která ukazuje směr, jakým se chceme jako město ubírat – vrátit těmto lidem důstojný život v místě, které si zvolí,“ říká radní Milena Johnová (Praha Sobě), která ma starost sociální oblast.

 

Následují ho už další lidé, celkem by se mělo uvolnit 11 bytů pro 22 lidí. Cílem radních je také změnit styl péče o duševně nemocné lidi. „Jsem přesvědčený o tom, že využívání velkokapacitních ústavů pro duševně nemocné je překonaná cesta a že spousta klientů zvládne samostatně bydlet v městských bytech, kde budou intenzivně spolupracovat se sociálními službami,“ myslí si radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti).

Návrat domů

Předtím, než se přistoupilo k samotnému stěhování již bývalých klientů domova, byli pečlivě vybráni lidé, kteří jsou schopni samostatně, byť s podporou sociálních pracovníku. „Celý tento proces, tedy jakási první vlna návratu Pražanů zpět, trvá zatím více jak rok,“ uvedla radní Johnová. Byty jsou různě velké a po celém městě, každý by měl mít k disposici vlastní jednolůžkový pokoj.

Někde bude bydlet dohromady více lidí, maximálně však po třech. „Většinou se jedná o byty pro 2 osoby. Preference stran toho, kdo chce bydlet s kým, bylo součástí procesu plánování. Lidé jsou totiž na sebe po mnohaletém spolubydlení zvyklí, v některých případech jde i o partnerské dvojice,“ dodává Milena Johnová.

Šetří to peníze

Ředitel domova ve Svojšicích také již dříve podotkl, že stěhování lidí, kteří jsou schopní samostatného života, do Prahy vlastně může vést ke zkvalitnění péče i úspoře. Pobyt jednoho člověka v domově stojí 53 tisíc korun měsíčně. Domov se dlouhodobě také potýká s ne příliš ideální hospodářskou situací. Loni se uskutečnil rozbor fungování celé organizace, který poukázal na to, že hospodaří poměrně neefektivně. V současnosti ještě k tomu kvůli stavu elektroinstalace budovy zámečku, kde domov sídlí, ho museli jeho klienti nedávno opustit. I to poněkud urychlilo návrat některých lidí do Prahy.