6. dubna odpoledne slyšela tříčlenná prvosledová hlídka ve vysílačce relaci. Dělníka na Tachovském náměstí na Žižkově v domě zasáhl elektrický proud a on upadl do bezvědomí. Hlídka neváhala a ihned vyjela k místu události. 

Tam přijeli za dvě minuty. První překážkou v cestě se jim staly vchodové dveře, ty jeden z policistů vykopl, za nimi ale stála železná mříž. Bouchání teleskopu na dveře přivolalo jednoho z dělníků a ten jim otevřel. Poté se rozjel koloběh, na který se všichni pevně připravují. Muži začali poskytovat první pomoc.

Dělník byl už několik minut bez kyslíku, šlo o vteřiny. Policisté okamžitě vytáhli automatický externí defibrilátor a ambuvak a začali s resuscitací. S sebou si vozí i záchranářský batoh, ten měli u sebe.

Nedávali mu šanci na přežití

Na místo se chvíli po policistech dostavila druhá hlídka a záchranná služba. Policisté společně se záchranáři mladého muže resuscitovali neskutečně dlouhých čtrnáct minut! Poté, co se jim ho podařilo stabilizovat, ho v transportní vaně přenesli do sanitky.

Video
Video se připravuje ...

Policisté zachránili život muži, který dostal ránu elektrickým proudem. PČR, David Malík

„Díky skvělé spolupráci s policisty se povedlo obnovit oběh do 14 minut. Chtěli bychom jim moc poděkovat, i za pacienta, protože nebýt jich a nebýt tak vysoké kvality spolupráce, tak by pacient nepřežil,“ řekla v dubnu lékařka, která muže na místě ošetřovala.  

Zázrak!

Teď, po pěti měsících, přišla výborná zpráva. Zasažený dělník žije, jako zázrakem nemá žádné trvalé následky. Má ale výpadek, nepamatuje si, co se stalo. „Nepamatuji si vůbec nic z osudného dne, ani z předešlých dnů,“ řekl muž.

„Policistům bych chtěl vzkázat obrovské díky, že zasáhli takhle rychle a že mě nenechali odejít,“ dodal s tím, že je úplně v pořádku. „Dokonce bych řekl, že v ještě lepší kondici, než jsem byl. Z nemocnice jsem odcházel po čtrnácti dnech,“ zakončil. 

Dal jim srdce

Zachráněného muže otec je sklář, ten se rozhodl, že policisty za záchranu jeho milovaného syna něčím odmění. A tak každému z nich vytvořil jedno červené srdce, které dal do papírové krabičky. Společně pak přišli a předali jim dárek.

„To, že se s námi spojil, nás mile překvapilo. Poté, co se s námi spojil, to byl asi ten nejlepší pocit v životě, kdy mu vlastně vůbec nic nebylo,“ řekl policista Ladislav Šťastný. Zároveň dodal, že je to i motivace do další práce. „Tohle jsou ty věci, pro které tu práci vůbec děláme, a hlavně nám to dalo takovou zpětnou vazbu, co se týče našich výcviků. Jedna taková zajímavost celého tohoto případu je ta, že tu pomoc, kterou jsme mu poskytovali, nás učil jeden z policejních instruktorů, a ten je jeden z příbuzných zachráněného,“ dodal.

Policisté byli za tento excelentní zákrok finančně odměněni, nicméně jednohlasně dodávají: „Největší odměna je pro nás pocit, který to v nás zanechalo, že jsme zachránili život mladému muži a ten teď žije plnohodnotný život, bez jakéhokoliv omezení, a to skleněné srdce, co jsme dostali, nám všem bude připomínat, že nikdy není pozdě začít s pomocí, že se nic nemá vzdávat a že zázraky se dějí.“ 

Fotogalerie
29 fotografií