O koupi se uvažuje již od minulého roku, letos ovšem vedení radnice již schválilo záměr usedlost koupit za 105 milionů korun. To je ovšem odhadní cena a radnice Prahy 5 nechce příliš spekulovat o tom, kolik nakonec bude majitel požadovat. Cibulka nyní patří právníkovi a prezidentovi Ústředního automotoklubu Oldřichu Vaníčkovi skrze akciovou společnost.

Již teď se ale uvažuje o tom, jaké využití by mohla mít. Hlavní účel je ale jasný, usedlost by měla v budoucnu sloužit hlavně občanům. Praha 5 se na svém facebooku ptala i občanů, jaké využití by bylo nejlepší. Navrhuje například vzdělávací a pobytové centrum, koncertní sál, domov pro seniory nebo třeba pobočku botanické zahrady.

Myslete na seniory

Sešla se řada názorů, z nichž většina lidí upřednostňuje spíše zařízení sloužící starším lidem. „Domov pro seniory nebo denní stacionář. Takto se musí rozhodnout úplně každý, kdo nemyslí jen na sebe a ví, jaká je v Praze situace,“ uvedla jedna z diskutujících Eliška P. na facebooku MČ Prahy 5. Současný majitel souhlasí s tím, že místo by mělo sloužit lidem z Prahy 5, sám tu chtěl domov důchodců postavit, ale nakonec tyto plány neuskutečnil. 

Mnozí upozorňují, že areál je poměrně dost rozhlehlý a mohl by mít víceúčelové užití a kromě seniorů by mohl sloužit i třeba dětem. „Já bych zde ráda viděla multifunkční centrum zaměřené napříč generacemi a zájmy. Kavárnu a bistro, veřejnou jedlou zahradu, výtvarné dílny s keramickou pecí, ateliér, třeba dva chráněné byty,“ představila Aneta E.

Hlavně ne moc aut

Většině lidí by nevadila ani botanická zahrada, naopak spíše skeptičtí jsou místní k využití pro koncertní sály nebo ubytovací kapacity. Obávají se totiž, že by takové využití mohlo okolí zatížit automobilovou dopravou.

Pozemky i budovy jsou hodně rozlehlé. Kromě již značně zchátralých budov patří akciové společnosti, která nyní celou usedlost vlastní, také několik okolních pozemků, z nichž největší má přes 5000 metrů čtvrtečních.

Divoká historie

Celá usedlost v podstatě chátrá již od revoluce. Majitel několikrát dostal pokutu kvůli tomu, že se jedná o památkově chráněné budovy. Nedávná historie byla poměrně divoká. Do usedlosti se totiž několikrát nastěhovali squatteři, což vyvolalo střety s policií. Naposledy tam zasahovali v roce 2015. Klub Za starou Prahu zase navrhoval rovnou vyvlastnění, k tomu však také nedošlo.

Park v okolí patří Praze 5 a před třemi lety již proběhla jeho rozsáhlá revitalizace, která se ale musela vyhnout například tzv. čínskému pavilonu, jenž stále zůstává v rukou majitele celé usedlosti.

Fotogalerie
8 fotografií