S fotoaparátem se v noci ze čtvrtka na pátek vypravil na pražský Petřín zkušený fotograf David Malík:. „Byla teplá noc, asi 18 stupňů. Kometu jsem šel fotit do Seminářské zahrady, je nutné být co nejvíce ve tmě, jinak ji na temné obloze nespatříte,“ popsal Malík, jak se na focení připravoval. Pak už stačilo objektiv v parku namířit k severu a čekat.

Velký objektiv

Kometu spatřil brzy. „Měl jsem s sebou i objektiv s ohniskem 600 milimetrů, který je víc jak půl metru dlouhý. To bylo trochu, jako bych tam byl s dalekohledem,“ doplnil. Vlasatice je ale okolo třetí hodiny ráno vidět i bez podobných pomůcek.

Zářící kráska

Jeho počínání zaujalo skupinku turistů, kteří na Petříně v pozdní hodinu popíjeli. „Vysvětlil jsem jim, co se na obloze děje, takže si kometu hned začali fotit svými telefony,“ popsal. Těm, kteří stojí o dobré snímky, ale doporučuje jiné vybavení. „Fotoaparátem s dobrým objektivem a stativem jde vyfotit i zářící ocas komety,“ vysvětlil. A proto pokud si v červenci přivstanete, anebo naopak po veselé noci půjdete pozdě domů, zvedněte svůj pohled k severu. Nad horizontem tam spatříte kometu Neowise na vlastní oči!

Kometa byla objevena vědci teprve letos 27. března. Tehdy nedokázali zcela předpovědět, jak dobře bude vidět. Nakonec lze kometu pozorovat bez drahých teleskopů. Nejlíp viditelná je za rozbřesku.V té době trochu zaniká jas ohonu a hlavy. Tím pádem se nedají udělat objektivní odhady třeba s hvězdami, které jsou poblíž. V tuto chvíli se odhady točí kolem první hvězdné velikosti. Je tak trošku jasnější, než jsou hvězdy ve Velkém voze,“ vysvětlil pro ČTK astronom Petr Horálka.

Fotogalerie
11 fotografií