Vypravit se do samého srdce Krkonoš, konkrétně na jeden z jejich největších a nejznámějších vrcholů - Černou horu, je prostřednictvím webu Horského hotelu, popřípadě formuláře, možné už od 6. června. Týdenní pobyty nabízí městská část Praha 10 po celé letní prázdniny až do 29. srpna.

Cena za dospělého je 600,- Kč na noc, přičemž pro vlastní obyvatele radnice nabízí pobyt za 500,- Kč. Cenově zvýhodnění jsou rovněž příslušníci IZS včetně jejich rodinných příslušníků, kteří by za pobyt měli platit 300,- Kč.

Zpestření pokaženého roku

„Pandemie koronaviru nám všem zkomplikovala běžný život prakticky bez rozdílu. Zahraniční dovolené zatím nejsou reálně možné, a v létě tomu s největší pravděpodobností nebude jinak,“ myslí si místostarostka Jana Komrsková (Piráti). „Chceme podpořit zejména rodiče z naší městské části, kteří se svými dětmi museli strávit několik týdnů doma, bez možnosti relaxace v jiném prostředí, a zároveň určitým způsobem poděkovat těm, kteří byli a stále jsou v první linii.“

A že se jedná o rozhodně nevšední a vítané zpestření. Horský hotel Desítka se nachází přímo na vrcholu Černé hory, hned u lanovky. Z vrcholu hory se nabízí neobyčejné pohledy na krkonošská pohoří a údolí. A v dostupné vzdálenosti od hotelů je také řada zajímavých turistických atrakcí – namátkou třeba Stezka korunami stromů v Janských lázních, Lesní hrádek Aichelburg, Černohorské rašeliniště. Po svých se také dá dojít i na nejvyšší vrchol České republiky – Sněžku.

Nechvalná pověst

Horský hotel Desítka ale mimo lukrativní destinace proslul také nepříliš vhodnou správou a hygienickými problémy. V roce 2017 Blesk.cz upozornil na to, že vedení Prahy 10 v letech 2012 až 2016 neřešilo zvýšený výskyt arzenu, manganu, hliníku či bakterie Escheria Coli ve vodě z vodovodu, kterou běžně pily děti ze škol v přírodě. Problémem se začalo zabývat, až když onemocnělo několik dětí ze ZŠ Jakutská.

„To není náš problém, když nám ta hygiena výsledky nesdělí. My nevíme ani to, jestli hygiena sdělila výsledky pronajímateli Zemánkovi (Martin Zemánek byl v té době s posvěcením Prahy 10 provozovatelem hotelu – pozn. redakce). Já netuším, co si hygiena povídá s panem Zemánkem. My to nevíme ani teď,“ odpovídal v roce 2017 na dotazy Blesk.cz tehdejší radní Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09), nynější zastupitel v opozici.