Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Schillerová „ukopala“ rozpočet s komunisty. ČSSD i Piráti „ostrouhali“, Kalousek zmínil aroganci

Aktualizováno -
3. července 2020
11:56
Autor: ČTK - 
3. července 2020
11:14

Sněmovna schválí ve vládní rozpočtové novele z poslaneckých úprav zřejmě jen návrhy KSČM na přesuny 2,3 miliardy korun. V souladu se stanovisky ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) to dnes plénu doporučil rozpočtový výbor. K ostatním pozměňovacím návrhům opozice, ale i koaliční sociální demokracie se výbor postavil odmítavě. Vládní rozpočtová předloha zvyšuje letošní schodek na půl bilionu korun. Sněmovna by ji měla schvalovat ve středu.

Komunisté chtějí dát návrhem svého poslance Jiřího Dolejše z rozpočtové rezervy 1,75 miliardy korun na odměny zdravotníků v nemocnicích a v sociálních službách, 200 milionů na odměny zaměstnanců zejména dětských domovů a 50 milionů korun na odměny sociálních pracovníků v obcích. Navrhli také přidat z rezervy 300 milionů korun regionálnímu školství na pořízení digitálních učebních pomůcek a posílení takzvané zážitkové pedagogiky. KSČM ve Sněmovně menšinový kabinet ANO a ČSSD toleruje.

K rozpočtové novele poslanci podali více než 20 návrhů úprav v celkovém objemu asi 165 miliard korun. Odmítavé stanovisko výbor zaujal například i k požadavkům sociálního demokrata Václava Votavy posílit rozpočet Správy státních hmotných rezerv o 460 milionů korun a kapitolu ministerstva školství o 1,5 miliardy korun na vzdělávání na dálku. 

Výbor nesouhlasil třeba ani s návrhy Piráta Mikuláše Ferjenčíka na snížení rozpočtové rezervy a tím i schodku o 11 miliard, o 16 miliard nebo o 25 miliard korun. „Jsme přesvědčeni, že prostor na to je,“ uvedl pirátský poslanec. Ministerstvo financí ale ve svém vyjádření uvedlo, že výše rozpočtové rezervy je navržena tak, aby pokryla i případný výpadek rozpočtových příjmů.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vytkl vládě, že nechce šetřit na provozu státu. „Myslím, že to je od vlády nepromyšlená arogance vůči ekonomickému prostředí. Všechny firmy, které teď bojují o život, řežou své provozní náklady na dřeň,“ řekl. Poslanec ODS Jan Skopeček míní, že by vláda měla pomoci ekonomice snížením daňové zátěže. „Vidíme pouze v uvozovkách tupý nárůst výdajové strany rozpočtu,“ uvedl.

Schillerová řekla, že kdyby uskutečnila všechny návrhy opozice k návrhům zákonů reagujících na koronavirovou krizi, stálo by to 723 miliard korun. Uvedla také, že pokud by byl ohrožen i schodek 500 miliard, nenechá ho padat volným pádem a je připravena zaměřit se na nespotřebované výdaje z předchozích let a na vázání výdajů.

Rozpočtový výbor už dříve podpořil návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který snižuje vládní rozpočtovou rezervu o zhruba 100 miliard korun. Peníze přesouvá přímo do vybraných rozpočtových kapitol na konkrétní výdaje. Rovněž tuto úpravu by mělo plénum schválit.

Změny letošního rozpočtu vláda zdůvodňuje zmírněním ekonomických dopadů epidemie nového koronaviru. Původně měl činit schodek 40 miliard, posléze ho Sněmovna zvýšila na návrh kabinetu na 200 miliard a poté na 300 miliard. Nyní má vzrůst o dalších 200 miliard korun.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 3. července 2020 19:10 )

Kalousek? Te si může tak vylízat pr*del a ukazovat na něčí aroganci. Církevní prostituce protlačil rozdílem jednoho hlasu, pravomocně odsouzeného poslance ODS, proti vůli celého národa!! A ten šupák může někoho hodnotit?

marmat ( 3. července 2020 18:32 )

xiioma14.41: Když Vám někdo "něco" ukáže a suvereně káže, věříte každopádně ,
že to je MEGA - samec???
Jediný, čím se 100% liší AB od Opozice, že postrádá její zbytečné kecy!
Proto skoro 35 % !!!

marmat ( 3. července 2020 18:27 )

Kabrhel: Vás musí admin MIMOŘÁDNĚ milovat.....

marmat ( 3. července 2020 18:24 )

wenzel/satanas :PROVOKUJETE ZDE USILOVNĚ X-krát denně....adminovi nevadíte(?),
lidi Vás mají za senilního trolla....
jen zbývá dotaz - KDO Vás sponzoruje???
Zadarmo se takto vytáčet snad nelze bez DIAGNÓZY

marmat ( 3. července 2020 18:20 )

wenzel trousil/satanas: To jste před NĚČÍM jako komunista emigroval.....
Zapomněl jste ovšem na JEDNO....ŽE je to už 30 let.....
a máme zde za tu dobu řadu vlád/premiérů, mnoho podob "demokracie"i tunelů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa