O projektu družstevního bydlení, který se na magistrátní úrovni snaží rozvíjet radní Marvanová se vedly řeči již v minulosti. Obecně se dá shrnout, že jak zastupitelům Pirátů, tak i Prahy Sobě vadí, že projekt, který Marvanová předkládá jako hotový, je podle nich nekvalitní a nedodělaný. Pomyslný štempl na toto tvrzení měla dát právní analýza, kterou nechal „tajně” zadat primátor u renomované nadnárodní společnosti Ernst & Young.

Podle předsedy Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09) se přitom jednalo o neférovou „podpásovku,“ protože o zadání analýzy nikdo z klubu Spojených sil pro Prahu nevěděl. To potvrdil i místostarosta Prahy 7 a zároveň zastupitel a člen komise pro dostupné bydlení Pavel Zelenka (Praha Sobě), který pro Blesk.cz uvedl, že „posudek zadaný primátorem nebyl s radní Marvanovou konzutlovaný.”

Všechno špatně?

To nahrává všemožným spekulacím, z nichž podle Pospíšila je nejpravděpodobnější to, že posudek vznikal za účelem zbrždění přípravy celého projektu, ne-li jeho úplnému zastavení. Sám navíc poukázal na faktické a právní chyby, díky čemuž se posudek nezdá být hodnověrným materiálem. Kamenem úrazu je také jeho cena zadání. „V době koronakrize, kdy město nemá peníze a řešíme každou korunu, zadá primátor zakázku na podloudný posudek za 605 tisíc korun?“ podivil se Pospíšil.

Navíc s ním primátor své koaliční partnery seznámil až den před jednáním zastupitelstva, kde chtěla Marvanová projekt představit. „Nemohu se zbavit dojmu, že posudek byl tajen do poslední chvíle proto, aby se o něm nemohlo debatovat na zastupitelstvu, protože v zásadě říká, že celý projekt, na kterém se více než rok a půl podílí odborníci, právníci a ekonomové, je špatný.“ Hřib na dotaz Blesku sdělil, že materiál dal k dispozici den poté, co jej sám obdržel.

Sama Marvanová, která je mimo jiné právničkou, shledává v analýze řadu chyb. „Už jen to, že byl vypracován na základě neaktuálních podkladů, vzbuzuje rozpaky a zklamání, zda tomu bylo schválně nebo nedopatřením. Podle mého se jedná o diletantskou práci, vůči níž by se mohlo postupovat i právně, neboť všichni odborníci, kteří projekt družstevního bydlení připravovali, se mohou cítit poškozeni nesměrodatnými závěry právní analýzy.“

Marvanová se zároveň nechala slyšet, že její zadání hodlá reklamovat a že bude usilovat o to, aby ji magistrát neproplatil. „Posudek si zadal primátor. Měl by se tedy pochlapit, a nechť jej zaplatí on nebo Piráti, ale proč by měl být placen z peněz daňových poplatníků, když jde o čiré záškodnictví a politikaření proti naší radní?“ doplnil Pospíšil.

Nevýhodný projekt

Hřib jakékoliv pochybení odmítá a pro Blesk.cz uvedl, že na zadání analýzy měl své důvody, které se potvrdily. „Nechali jsme ji zadat u renomované nadnárodní společnosti, proto je cena taková, jaká je,“ uvedl s tím, že je v naprostém pořádku, že ji objednal magistrát.

„Analýza prokázala hned devět ekonomických pochybení současného projektu, přičemž ten nejhlavnější spočívá v tom, že projekt vlastně vůbec nepředstavuje dostupné bydlení. Tak, jak je vypracován, je určen pouze pro skupinu vyvolených obyvatel, kteří musí disponovat určitými příjmy, případně finančními rezervami. Výhody z něho pořádně neplynou ani pro ně, ani pro město.“

Co konkrétně Pirátům a Praze Sobě vadí? Projekt družstevního bydlení je připraven tak, že město poskytne družstvu, v němž by Praha měla svůj podíl, pozemek pro výstavbu nemovitosti. Na ní by se vzal úvěr, jenž by byl placen z nájmů. Po jeho splacení, za několik desítek let, by pak Praha onen pozemek družstvu prodala – otázkou však je za kolik. „Nám třeba konkrétně vadí, že v celém projektu není nikde specifikováno, podle čeho se bude odvíjet cena pozemku za nějakých 30 nebo 50 let,“ sdělil pro Blesk.cz Zelenka.

Lichvařina

Podle něho i primátora by bylo ideální, aby na budoucí ceny pozemků byl předem určen nějaký klíč, v rámci něhož by Praha finančně netratila. „Družstevní bydlení stoprocentně podporujeme, ale musí z něho plynout výhody jak pro obyvatele Prahy, tak i pro město. Pozemek musí být adekvátně zaplacen, abyz těch peněz mohla Praha připravit projekty pro další družstevníky,“ sdělil Zelenka. Podle Marvanové je to přitom jediná podmínka ze strany koaličních partnerů, na které celý projekt vázne, a s níž má problém.

„Ve všech jiných podmínkách a připomínkách jsem kolegům vyhověla, ale teď požadují, aby byly pozemky prodávané za vyšší než tržní ceny. Pokud by Praha tento projekt takovýmto způsobem zdražila a podmínila prodej pozemků za dražší cenu, než by byla tržní, obávám se, že by to souviselo s lichvou a mohlo by to mít i právní důsledky. Tuto podmínku vyslyšet nemíním,“ sdělila Marvanová. Doufala proto, že by mohla projekt družstevního bydlení projednat na čtvrtečním zastupitelstvu, aby se pro něj mohli vyjádřit i opoziční zastupitelé – a třeba jí dát nebo nedát za pravdu. Jenomže právě hlasy koaličních Pirátů a Prahy Sobě nebyl tento bod k projednání schválen.

Podpora by byla. Jen nemohla zaznít

Nerozumím důvodům, které na poslední chvíli vedly k pozastavení celého projektu,“ sdělil pro Blesk.cz místostarosta Prahy 11 a opoziční zastupitel hlavního města Ondřej Prokop (ANO). „Podmínky případného odprodeje městského družstvu za ceny vyšší než tržní považuji za nejen nemravné, ale také proti samostatnému smyslu podpory dostupného bydlení, neboť takový odkup by výslednou cenu bydlení zvýšil nad tržní úroveň.“

Sám hodlá v Praze 11 projekt družstevního bydlení realizovat, a souhlasné stanovisko k němu už vydalo vedení tamní radnice. Zajímavostí je, že v jejím čele sedí pirátský starosta Jiří Dohnal. Na magistrátní úrovni podle Marvanové Piráti proti projektu brojí od začátku. Je to ale opravdu tak? „Nechceme blokovat nebo zdržovat projekt družstevního bydlení. Jde o jeden z bodů, na kterém se shodla celá koalice ve svých počátcích. Na druhou stranu je ale nutné, aby projekt byl připraven bezchybně, což není,“ uvedl Hřib.

Co bude dál?

Zatímco podle Pospíšila a Marvanové se jedná o „hrubé porušení koaliční smlouvy,“ podle Hřiba není třeba panikařit. „Chyby jsou od toho, aby se opravily. Nevidím důvod, proč by projekt nemohl být dopracován do lepší podoby,“ vyjádřil se. V podobném duchu promluvil i Zelenka. Projekt družstevního bydlení v hlavním městě tak vystavenou stopku nemá. Jen v momentální chvíli ustrnul na místě.

Na druhou stranu se pro něho kladně stihlo vyjádřit hned několik městských částí. Pokud pro něj Marvanová nezíská podporu na magistrátní úrovni, nechala se slyšet, že je připravena pomoci s jeho realizací alespoň na komunální úrovni pražských radnic. Konkrétně zmínila, že spolupracuje s Prahou 8 či Prahou 11. „Už jsem zadala legislativě úkol, aby posoudila, nakolik městské části mohou bez souhlasu magistrátu udělovat právo stavby,“ uzavřela Marvanová.

Fotogalerie
15 fotografií