Motivem je srdce, jako symbol života. Když se zase probouzejí ulice matičky stověžaté, zasloužila by si novou vizuální identitu. Pokud bude město chtít vypsat výběrové řízení, rádi ji tam přihlásíme za korunu,” říká zakladatel studia Adam Ondráček.

Celý projekt tedy dostal název Město v srdci. Z toho také vychází jejich představa nového loga Prahy, které je poměrně jednoduché, používá jen žlutou a černou barvu a celé má být uzavřeno do tvaru erbu. Hlavním motivem je srdce, to má symbolizovat právě ideu metropole jako srdce Evropy. Nad ním jsou tři lipový listy, což má být odkaz na velký heradlický znak Prahy a také je českým národním stromem.

Sjednocení všech částí města

Designéři si představují, že podobně by měly vypadat i znaky jednotlivých městských částí. U těch jim vadí, že jsou často hodně nesourodé. „Je to velká divočina a kvalita je hodně kolísavá,“ myslí si jedna z designérek Markéta Steinert.

Takto si představují budoucnost vizuálního stylu Prahy designéři
Autor: KONTRA

Dominantní barva celé vizuální identity je žlutá. „Žlutá, nebo-li heraldicky zlatá odkazuje na královský původ Prahy,“ doplnila designérka. Žlutou barvu také studio chápe jako odklon od současného červeného loga, který podle nich působí spíše agresivně a i když používá žluté písmo, dominantní je právě červená.

Obsáhlý manuál

Z jejich roční práce vznikl opravdu obsáhlý materiál, který má přes 200 stran. Na těch obsáhle popisuje do detailu práci s grafickými materiály, obsahuje také návrhy na celkový styl komunikace a propagace města.

Mimo jiné si tvůrci připravili i podobu například různých cedulí nebo formulářů na úřadech. Zásadní změnou oproti současnému stylu by měla podle nich být vícejazyčná komunikace. Kromě češtiny, která je dominantní, by chtěli, aby se používala i angličtina, ukrajinština a vietnamština v podstatě na všech důležitých veřejných místech. Nové logo vymysleli i pro Letiště Václava Havla. To má také vycházet z motivu srdce.

Takto si představují budoucnost vizuálního stylu Prahy designéři
Autor: KONTRA

Co na to vedení města? 

Prezentaci vize shlédl i jeden z pražských zastupitelů z hnutí Praha Sobě Martin Benda. Ten vnímá tuto iniciativu jako určitý „výkop do diskuse“ o budoucnosti vizuální identity města. Připomněl, že současná podoba vizuálu od Aleše Najbrta je již v několika oblastech nedostačující. „Já osobně jsem zastáncem spíše evoluce než revoluce,“ říká a doufá, že současná koalice nějakou alespoň revizi současného stylu nastartuje.

Takto si představují budoucnost vizuálního stylu Prahy designéři
Autor: KONTRA

Kromě něj prezentaci shléd i poradce primátora z řad Pirátů Martin Štěrba. I ten se domnívá, že současná grafický styl města by snesl nějakou aktualizaci. „Osobně se mě nejvíce dotýká návrh na nové logo Letiště Václava Havla, které mi přijde super,“ poznamenal. Doplnil, že primátor Zdeněk Hřib (Piráti) prezentaci a rozproudění diskuse také ocenil.

Fotogalerie
7 fotografií