Jak příběh malého Maxíka dopadne, a zda bude léčba úspěšná, s napětím sleduje celé Česko. Lékaři ve Fakultí nemocnici Motol Maxíkovi 15. května infuzí podali lék Zolgensma. Na něj jeho rodiče sháněli peníze. Lék totiž stojí v přepočtu necelých 54 milionů korun. Nakonec ho ale malému Maxíkovi proplatila pojišťovna jako dvěma dalším dětem, které trpí SMA.

Ošetřující lékařka malého Maxe po aplikaci léku uvedla. „Nedošlo k žádnému neočekávanému průběhu, ani k žádným komplikacím. Pacient bude ve FN Motol hospitalizovaný pravděpodobně do konce týdne, v pondělí bychom ho už propustili do domácí péče,“ řekla Jana Haberlová, vedoucí lékařka Neuromuskulárního centra Kliniky dětské neurologie 2. LF UK a FN Motol. A opravdu se stalo, jak řekla. „Vše proběhlo tak, jak jsme předpokládali. Už má propouštěcí zprávu, dnes bude propuštěn domů,” uvedla v pondělí lékařka.

Zabralo to?

Na kontroly v následujících týdnech bude Maxík docházet ambulantně. V prvním měsíci od podání každý týden, druhý a třetí měsíc pak každé dva týdny. „Při kontrolách se budou provádět odběry periferní krve k testování možných nežádoucích účinků, s odstupem tří měsíců budou lékaři u Maxe kontrolovat motorické testy, vyšetření dechových funkcí a polykání,” uvedla FN Motol v tiskové zprávě.

Fotogalerie
23 fotografií