Zatímco tiše a bez halasu byly kvůli koronavirovým bezpečnostním opatřením vlády pohřbeny třeba zpěvačka Eva Pilarová (†80) či olympijská šampionka v atletice Dana Zátopková (†97), světští pojali rozloučení s bratrem krále Matějské pouti Václava Kočky (78) s tradiční pompou. Sice ne takovou, jako když rodina dávala v roce 2018 sbohem tragicky zesnulému Janu Kočkovi ml. (†28), jenž se v alkoholovém a drogovém rauši zabil na dálnici při zběsilé jízdě v protisměru.

Tehdy kvůli smutečnímu průvodu, v němž kráčelo několik set příbuzných a rodinných známých, zablokovali kus Prahy!

Plátky růží

Přesto se ke kostelu sv. Markéty na pražském Břevnově sjely desítky lidí v luxusních autech a s nákladnými květinovými dary. Cesta mezi kostelními lavicemi byla vysypána okvětními plátky růží, z nichž byly také obří věnce, často ve tvaru obřích srdcí.

„Ano, zemřel bratr mého dědečka,“ potvrdil Blesku Václav Kočka nejml. (27), který má nyní organizaci pouti na povel. „Asi čtyři roky se potýkal s vážnými zdravotními problémy,“ dodal s tím, že s koronavirem úmrtí nesouvisí.

Zbyli jen tři

Z nejstarších v rodu Kočkových tak zůstávají už jen tři sourozenci – Václav, Rudolf a Vlasta. Josefa, se kterým se loučila zlomená manželka Božena, dcery, syn, vnoučata i pravnoučata, pak pohřbili do hrobky v pražských Řepích.

Zákonům vyhověli, jen distanc jim utekl

Přestože se smutečních hostů sešlo v kostele několik desítek, zákon Kočkovi nejspíš nijak neporušili. Podle nařízení ministerstva zdravotnictví z 10. dubna mají totiž pohřby výjimku. „Nařizuje se pobývat na veřejně dostupných místech nejvýše v počtu dvou osob, s výjimkou (...) účasti na pohřbu,“ stojí v něm.

Všichni účastníci se k obřadu navíc dostavili spořádaně s rouškami, v rukavicích, k dispozici byla všude dezinfekce. Však také konání obřadu odkývali i policisté, kteří přišli nahlédnout do dveří kostela. Jediným prohřeškem se tedy zdá, že Kočkovi nedodrželi předepsaný dvoumetrový odstup v kontaktu s ostatními. Na jediné fotce kolem hrobky jsme jich na pár metrech čtverečních napočítali 47! Jenže tady je vládní nařízení vágní („...a zachovávat při kontaktu s ostatními osobami odstup nejméně dva metry, pokud je to možné.“), navíc na téhle sešlosti jsou všichni více či méně příbuzní... A klan se nedal nachytat ani po obřadu, po uložení rakve se vesměs rozjeli do svých domovů, bez obvyklé smuteční hostiny.

Nekončící smutek

V posledních letech nejslavnější rodinu kolotočářů pronásleduje jedno neštěstí za druhým.

Říjen 2008

V pražském klubu Monarch při křtu knihy Jiřího Paroubka (67) zastřelil podnikatel Bohumír Ďuričko (66) mladšího syna šéfa klanu Václava Kočku jr. (†40).

Červenec 2018

Václav Kočka nejmladší se s partnerkou Nicole těšili z narození syna Venouška pouhých šest dnů, pak chlapec zemřel v důsledku syndromu náhlého úmrtí kojence.

Září 2018

Na dálnici D11 se zabil vnuk Jan Kočka ml. (†28), když vjel luxusním mercedesem do protisměru. Pitva ukázala, že za volant sedl s 3,5 promile alkoholu a nespecifikovaným malým množstvím kokainu v krvi. Zabil navíc nejen sebe, ale i nevinného řidiče dodávky.

Záznam z pohřbu Dany Zátopkové (†97): 

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Komorní pohřeb Zátopkové (†97)! Splnili jí poslední přání. Česká televize

Fotogalerie
162 fotografií