Strategický plán Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) mapuje slabé stránky metropole a ukazuje, jakým způsobem na nich zapracovat a město vylepšit. To proto, aby se Pražané ve svém městě cítili dobře i za dalších 10 let, kdy se rapidní nárůst obyvatel očekává.

„Město nemají být jen domy, auta a proudící davy lidí. Město má žít. Přesto tomu tak na mnoha místech není a Praha se teprve učí, jak toho docílit,“ popisuje na svém serveru IPR.

Klíčové téma pro následující řadu let bude bydlení. Kvůli extrémně vysokým cenám hrozí, že se lidé budou z centra stěhovat pryč. Do hlavního města se pak bude muset dojíždět a to ohrozí dopravu. Proto se Praha vrhne do výstavby nových bytů. Podle IPR by tisíce nových bytů mělo vyrůst třeba na bývalém nákladovém nádraží na Žižkově, na Smíchově či v Holešovicích. Město tak nebude muset investovat tolik do rozvoje infrastruktury, jako kdyby se stavělo na okrajích Prahy.

Nestačí mít pouze hezké ulice. Je třeba nabídnout více a cíleně vytvářet místa, kde se lidé nebudou míjet, ale potkávat. Investice proto musí mířit do kulturních a volnočasových aktivit," uvádí IPR. Investovat se může třeba do sportovišť pro seniory. Praha bude podle serveru v příštích letech stárnout a je důležité, aby důchodci nebyli vystrčeni ze společnosti a netrávili čas doma u televize. Také s nimi se přece musí počítat.

Praha není skanzen

Více než sedm milionů turistů přijede do Prahy každý rok, doba kterou tam stráví se extrémně zkracuje. Navštívit Pražský hrad, projít Karlův most nebo Staromák, vyfotit se před Tančícím domem a odfrčet domů. To zvládne běžný turista během prodlouženého víkendu. Praha už ale odmítá být jen kulisou pro turisty, kterou tvoří historické budovy a panorama. Má jiný cíl: vytvořit kulturní centrum Evropy, které nežije jen z masového turismu. Kdo zná Prahu, ví, že to není jenom Karlův most a Hrad, jsou to i skrytá zákoutí a kouzlo míst mimo centrum nabídne plánovaná aplikace Kulturní mapa Prahy.

Centrum města se vylidňuje, lidé kupují byty, nikdo v nich ale nebydlí. Slouží totiž hlavně na pronájem turistům. Na krizi bydlení a další problémy spojené s Airbnb upozorňuje spolek Stop Airbnb. O víkendu aktivisté protestovali v jednom z pronajímaných bytů v Jindřišské ulici. Víkendové akce se zúčastnil i primátor Zdeněk Hřib, který chce výrazně platformu omezit.

Město momentálně řeší stavbu nové linky metra D, čeká ji dokončení Pražského okruhu nebo budování nových parkovišť. Plánuje vytlačit kamiony na okraj města a přesvědčit řidiče, aby více využívali MHD.