Milánek s akutní leukémií už jednou bojoval. Nejhorší noční můra jeho rodičů se pak ale znovu stala skutečností - nemoc se po půl roce vrátila zpět. „V současné době jsme hospitalizováni s Milánkem v Praze, v Motole. Z důvodu agresivity jeho nemoci musel okamžitě podstoupit chemoterapii a poté bude muset hned navázat na léčbu, a to výměnou kostní dřeně,“ uvedli jeho rodiče.

Nemůžeme čekat. Máme zhruba dva až tři měsíce do transplantace. Prosíme všechny soucitné lidi, kteří chtějí pomoci, ať darují kostní dřeň a zapíší se do registru dárců,“ prosí rodiče prostřednictvím Českého národního registru dárců dřeně, který sdílel jejich prosbu na Facebooku.

S dření má šanci

Pokud se vhodný dárce najde, má Milánek velkou naději na vyléčení. „U dětí je šance sedmdesát až devadesát procent, že se kostní dřeň ujme,“ říká Klára Conková z registru. Jeho pracovníci každý den pročesávají seznamy dárců nejen u nás, ale i v zahraničí. Zatím bez úspěchu. „Každý den vstupují do registrů noví dobrovolníci. Doufáme, že mezi nimi nakonec bude někdo, kdo může Milánka zachránit,“ dodává Conková. Podle ní lidé nejsou lhostejní. Výzvu rodičů na sociální síti už vidělo přes milion lidí a přes 20 tisíc ji sdílelo.

Je to hledání jehly v kupce sena. Ve všech registrech na světě je nyní 36 864 478 registrovaných. „Přesto se nám nedaří pro každého čtvrtého pacienta vhodného dárce sehnat nebo ho najdeme příliš pozdě a nemoc je rychlejší,“ připouští Klára Conková.

Jak se registrovat

Dárcem se může stát každý ve věku od 18 do 35 let včetně. Musí vážit nad 50 kilo, být zdravý a bez trvalého užívání léků. Nepočítá se antikoncepce a léky na sezonní alergie. Zaregistrovat se v Česku lze v 54 centrech. Více na www.kostnidren.cz.