Zkouškové období je podle Cimického výrazně stresové pro všechny studenty. „Zkoušky vytvářejí určitou úzkost, někdy i paniku, takže strach z toho, že člověk neuspěje a bude prožívat nějaké ponížení, je veliký. Každý si chce zachovat určitou prestiž, aspoň ve svých vlastních očích,“ popsal pocity studentů psychiatr. 

Co se v duši řady studujících, na něž je kladen tlak, může odehrávat? „Čím víc se blíží zkoušky a člověk si začíná uvědomovat, co by měl vědět a co nestihne, tak ta úzkost a panika doléhá ještě víc. Teď záleží, jaká je to osobnost. Jestli je a priori pedantická, úzkostná, tak ztrácí pevnou půdu pod nohama a panika vede ke zkratkovitému činu,“ vysvětlil Cimický s tím, že toto uvažování není výjimečné a setkáváme se s ním nejen u vysokoškoláků, ale už i u dětí na základní škole.

Cimický také připomněl, že často se studenti straší navzájem, mluví o tom, jak který vyučující zkouší, co všechno chce znát… „Ono se to pak samozřejmě zveličuje a u těch vnímavých jedinců to pak může vést až k sebevraždě,“ soudí psychiatr. Zda to může být i případ dívky, která se ve čtvrtek ráno zřítila z 30metrové výšky koleje Kajetánka, musí zjistit policisté. Už v říjnu na tomtéž místě spadl z jednoho z vyšších pater mladík, jenž na místě zemřel. Zhruba po měsíci vyšetřování policisté potvrdili, že šlo o sebevraždu.

Jak správně studovat?

Jak se tedy stavům úzkosti a paniky při studiu vyhnout? „Člověk se musí naučit studovat. Nejhorší věc je nechávat studium na poslední chvíli a pak se učit ve dne v noci, to je nesmysl,“ říká Cimický a přidává zásadní radu.

„Studovat se má maximálně tři čtvrtě hodiny a pak musí být aspoň čtvrt hodiny pauza, kdy se dělá něco jiného. Nemůžete studovat deset hodin v jednom kuse,“ radí odborník. Také další věc je podle něj velmi důležitá. „Když se něco naučím, tak se to má po hodině zopakovat. Třikrát se k tomu, co jsem se naučil, vrátit. Po hodině, pak ještě druhý a třetí den,“ má jasno Cimický.

Nikdo je za ručičku vodit nebude

Podle něj je rozhodně špatně učit se celou noc před zkouškou. V určitém okamžiku má být organismus připravený a odpočatý. „Večer jít spát, nedávat si kávu, to je kontraproduktivní. Náš organismus má určité limity,“ říká expert, který je k otázce stresu vysokoškoláků ve zkouškovém období poměrně nekompromisní.

„Pomoci si musí sami. V téhle chvíli jsou to vysokoškoláci, osoby dospělé, tady už je za ručičku nikdo vodit nebude. Musí prokázat, že si opravdu vysokoškolský diplom zaslouží a že jsou schopni to zvládnout,“ dodává.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

VIDEO: Pátrání po Zdenkovi (†20) dopadlo špatně. Našli ho mrtvého

Video
Video se připravuje ...

Pátrání po Zdenkovi (†20) dopadlo špatně. Našli ho mrtvého 

Fotogalerie
12 fotografií