Ke spíše úsměvnému incidentu došlo zkraje ledna v ulici Středohorská, která je v Uhříněvsi vedena souběžně s železniční tratí mezi Prahou a Čerčany, respektive Benešovem. Jednoho dne se mohli obyvatelé, kteří v ulici žijí, těšit ze zelení obrostlé protihlukové zdi, druhým dnem už byla zeď holá. A rázem se začaly rojit otázky – proč?

»Rozkaz zněl jasně«

„Za pomoci Odboru životního prostředí jsme zjistili, že za zničení popínavé zeleně, která byla součástí projektové dokumentace výstavby protihlukových stěn, mohou pracovníci Správy železnic,“ uvádí radní Prahy 22 pro oblast životního prostředí Ondřej Lagner (STAN + Svobodní). Podle něho měli pracovníci SŽ vyčistit veškerou nežádoucí vegetaci uvnitř koridoru. Snad z přebytku iniciativy se zaměřili i na zeleň mimo něj.

„Dopadlo to parafrází – Rozkaz zněl jasně, nebyl čas lámat si hlavu, kdo je kdo,“ povzdychl si hořce radní s odkazem na populární komedii Pelíšky. Podle něho totiž obyvatelé v ulici i v blízkém okolí utrpěli odstraněním přísavníku pětilistého újmu, co se šíření hluku a nečistot týče. „V tomto případě byla vegetace odstraněna nedopatřením,“ uvedla na dotaz Blesk.cz mluvčí SŽ Nela Friebová.

„Obvykle dochází k eliminaci vegetace ze strany dráhy a v případě, že vegetace nezpůsobuje degradaci protihlukové stěny ze strany zástavby, tak tam bývá zachována,“ dodala Friebová. O to se v tomto případě jednat nemělo. Na druhou stranu mluvčí neopomenula dodat, že „protihluková zábrana svou funkci zajišťuje plnohodnotně i v případě, že je vegetace odstraněna.“

Příšerné!

Podle vedoucí Odboru kanceláře úřadu Prahy 22 utrpěla stěna především estetickou újmu. „Mnohem příjemněji se dívá na porostlou, zelenou zeď, za kterou jezdí vlak, než na čtyři metry vysokou, šedivou, betonovou stěnu, pod kterou leží hromady strhaného přísavníku,“ sdělila Blesk.cz. Reakce na sociálních sítích jí v tomto směru dávají za pravdu.

„Bydlím hned u kolejí a denně chodím kolem protihlukové stěny a nedovedu si představit, kdyby tam nebyla ta popínavá zeleň. Vypadalo by to přesně takhle příšerně,“ uvádí na facebooku uživatelka Nicoolka Š. „Vypadá to tam příšerně,“ přitakává Michaela Š.
Ještě koncem loňského roku byla tato zeď obrostlá popínavou zelení. Zkraje ledna ji „nedopatřením“ oholili pracovníci Správy železnic, kteří mají na starosti zeleň na železnicích.
Autor: ÚMČ Praha 22

Stěna opět zaroste

Praha 22 se Správou železnic navázala dialog, v němž bylo nedorozumění vysvětleno. „Správa železnic se omluvila, slíbila uklizení lokality a zajištění nové výsadby,“ uvedl radní. Podle Friebové stěna znovu zaroste, a to přirozenou cestou. Jiné nápravné či snad kárné kroky nechystá ani radnice, ani SŽ.

„Správa železnic má vlastní ekology. Součinnost místních samospráv tak není potřeba,“ sdělila k tomu Vaňková. „Případ bude Praha 22 řešit tak, že dohlédne na přislíbenou obnovu vegetace podél protihlukové stěny. Finanční kompenzace či pokuty nedosahují zajímavějších částek, proto budeme mnohem raději, když SŽ přistoupí k obnově a vysadí ideálně něco vzrostlejšího, než sazenice psího vína.“
Fotogalerie
10 fotografií