Lacina reagoval na dotaz občanky Eleny Dobiášové, kterou zajímalo, jak se situace s přestěhováním sochy vyvíjí. Radnice podle místostarosty jedná s několika institucemi, aby v případě selhání některé z možností měla v záloze další, řekl Lacina. Podle dřívějších informací přesun sochy na Olšany řešila se Správou pražských hřbitovů. Jednala také s pražskou radní Hanou Kordovou Marvanovou (za STAN), která má na starost vznik Muzea paměti 20. století. Dopisem požádala o pomoc s umístěním sochy ředitele odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduarda Stehlíka.

Přestěhování sochy ale podle Laciny není vázáno na soutěž na podobu nového památníku, kterou by měla zajišťovat Česká komora architektů. V porotě tak bude víc odborníků než politiků, řekl. Zároveň připustil, že může nastat přechodné období, kdy na náměstí Interbrigády může být jen trávník.

Přesun sochy a vytvoření nového památníku je podle Laciny složitý proces, pro který je třeba sehnat mnoho razítek a povolení. „Myslím, že si bohatě vystačíme do konce volebního období,“ dodal.

Pod náporem vandalů

Koněvovu sochu vandalové opakovaně poškozují. Poté, co ji v srpnu neznámý pachatel polil červenou barvou a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) ji odmítl nechat očistit, následně kolem ní nechal instalovat lešení s plachtou, se spory začaly vést na mezinárodní úrovni.

Ruské ministerstvo zahraničí české politiky označilo za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 k nacistickému pohlavárovi. Rusko pohrozilo odvetnými kroky.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) se na konci druhé světové války podílel na osvobození části Polska, Slezska a Saska a také Prahy. Vedl krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi. Jeho bronzová socha v nadživotní velikosti stojí v Praze 6 od května 1980.