Koněv se na konci druhé světové války podílel na osvobození části Polska, Slezska a Saska a také Prahy. Vedl krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi. Jeho bronzová socha v nadživotní velikosti stojí v Praze 6 od května 1980. V posledních letech se stává častým terčem vandalů. Současné vedení městské části ji chce proto přestěhovat.

Ruští i čeští příznivci Koněva na jeho pomník položili převážně rudé květy, jedna ze stuh nesla nápis „ÚV KSČM nezapomínáme“. Květiny na místo přinesli i zástupci ruského motorkářského klubu Noční vlci. U sochy lidé zapálili svíčky, stáli tam s vlajkami Sovětského svazu. Jeden z odpůrců komunismu a Ruska naopak vyvěsil americkou vlajku a následně vlajku NATO. Dlouhé slovní šarvátky později přerostly ve fyzické potyčky. Ihned u nich však zasáhli policisté v civilu.

Koněvův pomník má podle rozhodnutí zastupitelstva městské části Praha 6 z letošního září nahradit památník osvobození Prahy na konci druhé světové války. Vedení radnice přesun sochy i vytvoření nového památníku řeší s magistrátem i ministerstvem obrany. Kdy a kam bude Koněvova socha přestěhována, zatím není jasné.

Spory kvůli soše se vedou na mezinárodní úrovni. Ruské ministerstvo zahraničí české politiky označilo za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) k nacistickému pohlavárovi. Rusko pohrozilo odvetnými kroky.

Maršál Koněv by letos oslavil 122. narozeniny. Jeho jméno ve spojitosti s osvobozením Prahy je také na pamětní desce, která byla dříve vyvěšena na Staroměstské radnici. Podle Vojenského historického ústavu je ale text historicky nepřesný, a vedení města desku proto na radnici nechce vrátit.

Fotogalerie
13 fotografií