Švejdar odmítl, že Ptáčkův odchod souvisí s kauzou Čapí hnízdo, ve které je obviněn mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO). Vyšetřovala ji právě pražská policie, v dubnu předala spis státnímu zástupci s návrhem na obžalobu. „Já jsem u policie 32 let a já si prostě neumím představit, že by někdo z postu ředitele kraje dovedl ovlivnit jakékoli trestní řízení. Trestní řízení je pod dozorem státního zástupce a tím to končí,“ řekl Švejdar.

„Je to moje rozhodnutí, moje odpovědnost a s tou kůží si jdu na trh já,“ řekl k personálním změnám. Veškeré změny podle něj nastaly „po vzájemné diskusi a pochopení“.

Lerch podle ně prokázal, že je odborník a má velmi dobré manažerské schopnosti. „Ta změna je z mého pohledu dobrá,“ uvedl policejní prezident. Dopravní policii prozatím povede Jaroslav Řehák, současný vedoucí odboru dopravní policie Libereckého kraje.

Ve funkci ředitele dopravní policie působím více než šest let a tato nabídka pro mě byla výzvou, řekněme rozšířením mých dosavadních zkušeností a dovedností, takže beru to jako logické pokračování mé kariéry,“ řekl novinářům po tiskové konferenci Lerch.

„Samozřejmě oblast služby kriminální policie a vyšetřování pro mě bude něčím novým, nicméně mám plnou důvěru v policisty krajského ředitelství policie hlavního města Prahy a mým úkolem bude ze začátku zaměřit se zejména na otázku fungování celého krajského ředitelství, budu se postupně seznamovat s chodem pražské policie a postupně se seznamovat i s kolegy, kteří se podílí třeba i na práci služby kriminální policie a vyšetřování. Ale není to pouze o kriminální policii, je to samozřejmě o službě pořádkové nebo cizinecké policie a dalších službách,“ dodal Lerch.

Ptáček nastoupil do funkce loni v červnu. Předtím působil jako náměstek ředitele středočeské policie. Lerch vedl dopravní policii od roku 2013.

Švejdar poděkoval končícímu řediteli Útvaru zvláštních činností Vladimíru Šiborovi. „To je člověk, který u policie nechal své srdce, útvar, který je velmi citlivý pro policii, jsou v něm citlivé informace, fungoval naprosto bezvadně. Pan ředitel si zaslouží opravdu hlubokou úklonu a poctu,“ dodal. K poslednímu červnu končí i ředitel útvaru policejního vzdělávání Marek Adam, odchází do civilu. Také jemu Švejdar poděkoval.